A Beowulf sárkányokkal és tündékkel teli világában Tolkien lesz az idegenvezető

.konyvesblog. | 2015. április 28. |

J. R. R. Tolkien nemcsak mítoszteremtő, nagy író volt, hanem elsősorban tudós. Nyelvészként kezdte pályafutását, és ebből nőtt ki érdeklődése az óangol irodalmi emlékek iránt. Ő volt az első, aki ezeket az írásokat nem egyszerűen nyelvemléknek tekintette, hanem irodalomnak.

Tolkien nyelvészeti munkái közül leghíresebb a Beowulf, a nagy óangol eposz, melyben a rettenthetetlen hős mellett – először az angol irodalomban – szerepel sárkány, sőt, vannak gyűrűk és tündék is.

J. R. R. Tolkien, Christopher Tolkien (Szerk.): Beowulf - Fordítás és kommentár

Fordította: Nagy Andrea és Tótfalusi István, Európa Könyvkiadó, 2015, 432 oldal, 2792 HUF

 

Az óangol eposzban a dán király boldogan uralkodik harcias népén, mígnem egyszer csak kezdenek eltünedezni a sörivó nagy csarnokból a harcosok. Nemsokára már senki sem mer ott éjszakázni. Ekkor érkezik svéd földről Beowulf, hogy megküzdjön a szörnnyel, aki a dánokat irtja. És miután sikerrel jár, visszatér ősei földjére, és belőle is nagy király lesz.

Tolkien nemcsak prózai fordítást készített a műből, hanem megírta, mint mesét, sőt, énekmondóként meg is verselte. A könyvet bőséges magyarázó anyag teszi még érdekesebbé: ezt Tolkien egyetemi előadásaiból állította össze a fia, a hagyaték gondos kezelője, Christopher.

Olvassatok el egy részt a magyarázatból:

reszlet_magyarazat by konyvesblog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.