5 dolog, amit nem tudtatok Robin Williamsről

.konyvesblog. | 2019. április 24. |

robinwilliams.JPG

Robin Williams az egyik legkedveltebb és legtöbbször félreértett szórakoztatóművész volt, akit eleinte komikus zseniként ismert meg a világ. Olyan filmekből ismerhetjük, mint a Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam!, A halászkirály legendája, az Aladdin vagy a Mrs. Doubtfire – a Good Will Hunting-béli alakítása az Oscar-díjat is meghozta számára.

Dave Itzkoff: Robin

Fordította: Mohai Szilvia, Partvonal Könyvkiadó, 2019, 500 oldal, 6990 HUF

 

A vidám bohócszerep mögött viszont ellentmondásos érzelmek és az önbizalomhiány végtelen mélysége feszült. Dave Itzkoff, a New York Times kulturális újságírója leleplező erejű életrajzában arra vállalkozott, hogy a sikerek mellett felfedje a színészóriás rendkívüli küzdelmét, amelyet az alkoholfüggőséggel és a depresszióval folytatott. A családtagokkal, barátokkal és kollégákkal készített száznál is több interjú, illetve az alapos kutatómunka nyomán megszületett Robin újszerű módon jeleníti meg azt az embert, aki munkásságával milliók életére volt nagy hatással.

Mi pedig most arra vállalkoztunk, hogy a könyv alapján megmutassunk öt dolgot, amit eddig talán nem tudtatok Robin Williamsről:

1. A magyar közönség számára egyik legismertebb filmjét, a Mrs Doubtfire-t a második feleségével, Marshával alapított Blue Wolf produkciós cég égisze alatt hozták össze. Marsha nemcsak a magánéletében volt biztos támasza a színésznek, aktívan részt vett férje karrierjében is, rendszeresen elolvasta és véleményezte a forgatókönyveket. A film háttérmunkálataiban emellett nemcsak barátaik, hanem családtagjaik is aktívan közreműködtek, Robin idősebb féltestvére, Todd például statisztaként szerepelt benne néhány perc erejéig:

2.1998-ban jelölték negyedszerre az Oscar-díjra, ez alkalommal a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában a Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért, amit el is nyert végül. A gálára felesége, Marsha mellett édesanyja, Laurie Williams is elkísérte, akit izgatottsága és meghatódottsága miatt sajnálatos módon elfelejtett megemlíteni a köszönőbeszédében. Erre egy későbbi interjúban így emlékezett: „Elfelejtettem megköszönni az édesanyámnak, pedig ott volt velem – mesélte. – Erre még Freud is azt mondaná: »Edzen dolgodznunk kell!«”

3. David Letterman, a Late Show műsorvezetője 2000-ben ötszörös bypass műtéten esett át. A traumatikus események után az első műsorban azt szerette volna, ha valaki feldobja a hangulatát, és erre a célra a legmegfelelőbb személynek Robin Williamst tartotta. Robin csak a show kedvéért repült oda San Franciscóból, a műsor elején műtősköpenyben és gumikesztyűben szaladt fel a színpadra, ahol bejelentette a stúdióban ülő közönségnek, hogy: „Kedves hallgatók, mielőtt megkezdenénk a péniszkisebbítő műtétet…” A videó tanúsága szerint Robin szerepeltetése igencsak jól sült el.

4. Szakmai berkeken belül Christopher Reeve mellett Billy Crystallal ápolta a legszorosabb kapcsolatot, akivel az volt a szokásuk, hogy különböző karakterek bőrébe bújva hívogatták egymást, akár késő este is. Közös munkára azonban meglepő módon viszonylag későn, 1997-ben a nem túl sikeres Apák napja filmmel került sor. A két barát a Jóbarátok című sorozat egyik epizódjában e film népszerűsítésének apropóján szerepelt.

5. Robin emberszeretete és segítőkész természete nemcsak barátai felé nyilvánult meg (például Christoper Reeve-nek a lovasbalesete után megvásárolt minden olyan szükséges orvosi eszközt, amelyek könnyebbé tették egy kerekesszékes mindennapjait), anyagilag hozzájárult az alkalmazottai gyerekeinek a taníttatásához is. Állandó fellépője volt a Comic Relief adománygyűjtő műsornak is, amit Whoopi Goldberggel és Billy Crystallal közösen vezettek.

Olvass bele Dave Itzkoff kötetébe:

Itzkoff_Robin Williams1-69.pdf by on Scribd