Így élték túl az amerikaiak a véres bengázi rohamot

.konyvesblog. | 2016. január 25. |

b1428668.JPGA Kadhafi-rendszer megbuktatása után Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, két amerikai létesítmény működött: a CIA kirendeltsége és egy kisebb diplomáciai képviselet. Mindkettőt civil jogállású fegyveresek, szerződéses magánvállalkozó operátorok és a Diplomáciai Védelmi Szolgálat ügynökei védték, minimális létszámmal.

2012. szeptemberében, a 9/11-i támadások évfordulóján helybeli iszlámista fegyveresek lerohanták a diplomáciai képviselet épületcsoportját, és megpróbálkoztak a CIA-létesítmény bevételével is. A merénylet során meghalt az Egyesült Államok líbiai nagykövete, a külügy egy másik munkatársa, valamint két operátor. Az ügyből hatalmas, Barack Obama elnököt és Hillary Clinton külügyminisztert is érintő politikai botrány kerekedett Washingtonban. 

Mitchell Zuckoff: 13. óra - Bengázi titkos katonái

Fordította: Molnár György, Agave, 2016, 320 oldal, 3480 HUF

 

A dokumentarista stílusban megírt, szigorúan a tényekre hagyatkozó 13. óra az életben maradt amerikai védők szemszögéből meséli el a bengázi csatát, és bepillantást enged mind az anarchiába süllyedő Líbia életébe, mind az amerikai külpolitika napi gyakorlatába. Az életben maradt katonákból a leszerelésük óta fegyveres biztonsági vállalkozó lett.

Zuckoff könyvéből Michael Bay rendezett filmet

Olvass el az első 45 oldalt:

Mitchell Zuckoff:13 Ora Reszlet by konyvesblog