Vízfejű bölcsész lehettem szilveszterkor

Valuska László | 2008. január 01. |

Itt az év vége, a Litera egy nagy merítőhálóval összegyűjtötte az irodalomszeretőket, hogy együtt emlékezzünk meg a 2007-es évre, aminek nem volt igazán nagy könyve. A Literát feltétlenül meg kell dicsérni több dolog miatt is. Sorrendben: 1, a helyes bölcsészlányokért és a Kiscsillag-rajongó lányokért 2, a kiváló estéért 3, a jól kiválasztott szerzőkért 4, a Kiscsillagért. Pedig félő volt, hogy kínos lesz az este, mert most Örkény István szövegeit választották ki átírásra. Kifejezetten erős szövegeket írtak a szerzők: Erdős Virág, Tóth Krisztina, Dragomán György, Kemény István, Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd és Háy János. Aki lemaradt, az majd hamarosan egyesével elolvashatja a szövegeket, illetve most olvassa el a rövid képes beszámolónkat, amiben rengeteg, hihetetlen jó kép van.


Néhányan izzadtak


Teljesen tele van a Trafó, ami egy irodalmi felolvasóesttől szokatlan, a Litera szervezésű partiktól megszokott – de akkor miért nincs ilyen havonta? Sebaj, kapcsolati tőkémet kihasználva cselezem ki a hosszú sort, majd a backstage-ben száguldó riporterként gyors szemlét tartok: Dragomán Györgyék gyűrögetik a papirjaikat, Grecsó jó kedvű, Erdős Virág éppen a falnak dőlve olvasgatja szövegét. A többieket nem látom. Annyian vannak, hogy a régi bölcsész éveimet felelevenítendő, rögtön a lépcsőre ülők egy Nietzsche- és József Attila-kötetre, hogy lássak is valamit.

Vajdai Vilmos és Schönberger Tamás idióták, én nagyon bírom, ahogy kifigurázzák a konferansziékat, a színészeket, az irodalmárokat, a nézőket, magukat. A jegyzőkönyv kedvéért rögzítsük, hogy többek számára annyira kínos volt, amikor Vajdaiék megmozgatták a közönséget, hogy „izzadtak.” Itt az idézőjel a szó szerinti idézést jelenti.


Az est legjei


A legszilveszteribb Háy János volt Kókával, Deutsch-Fürrel és Mikolával színesített sztorijával, ami Arany János Ágnes asszony című szövegével is eljátszott, mivel a magyar betegről beszélve kedvenc egészségügyi miniszterünk is kapott eleget. A legnagyobb taps és a legszórakoztatóbb szöveg címe mellett elnyerte a 2007-es évet legjobban összefoglaló szöveg címet is, gratulálunk.

gabooo: IMG 8874

A legjobb szövegjátékos címet Erdős Virág kapta tőlem frappáns és vicces paratextusával. Erdős kedvelt írói technikája a névvel való játék, de most Örkény Jelenség című szövegét átírva ezt sokkal radikálisabban tehette. Ez volt a kedvenc, ennyi.

A legviccesebb bohózatokat viszont Tóth Krisztina adta elő Vajdaiékkal, ami egyben az est meglepetése is volt számomra, mert a szövegei alapján én nem gondoltam ennyire humorosnak a költőnőt. De tévedtem, mert nagyon-nagyon jó volt, még a szövegét is elnevette, mint kezdő vendég a Heti Hetesben. A gumimatracos egypercest Vajdaiék vízfejű-jellegű ufófejjel adták elő a szemükhöz tartva a mikrofont, ami a bölcsészes egypercest még jobban kiforgatta. (Önreflexív szerzőként itt meg lehet nézni vízfejjel.)

gabooo: IMG 8843

A legévfordulósabbat Grecsó írta, aki egy Zámbó Jimmy mottóval indított. A traktoros GPS-es sztorija szokásosan vicces volt. A legkomolyabb és egyben legmegúszósabb felolvasása Kemény Istváné volt („Hallgassatok mp3-t, ne gondolkozzatok!”). A leggyorsabb felolvasás Dragomán György nevéhez fűződik, aki úgy hadart, hogy a neki szánt időben még A fehér királyt is felolvashatta volna. Én sajnáltam, mert a poszt-WTC-történet nagyon szórakoztató volt a sok öltönyös figurával együtt.

A szövegek sorrendben:
GRECSÓ KRISZTIÁN: Örkény István: Folklór - 1. Viccelődünk 2. A termelés zavartalanul folyik
ERDŐS VIRÁG: Örkény István: Jelenség
KEMÉNY ISTVÁN: Örkény István: Dal
DRAGOMÁN GYÖRGY: Örkény István: Budapest
TÓTH KRISZTA: Örkény István: Vallomás, Sokszor a legbonyolultabb dolgokban, Ahasvérus, Választék
HÁY JÁNOS: Örkény István: A tudomány csarnokában .
POSMANICZKY SZILÁRD: Örkény István: A végzet


Muzsika


A felolvasás rendhagyó jellegét a Kiscsillag adta, akik olyan lelkesedéssel vettek részt a műsorban, hogy az egyik Örkény-egypercesnél bejöttek a színpadra, háttal, terpeszben megálltak és mélyen benéztek a háromszögbe. Na, ez a groteszk, ahogy Örkény írta, meg az, hogy a 300 vendég is megcsinálta ezt. Hasonló: a volt kulturális miniszter, Bozóki András a színpad előtt mobilján rögzíti a koncertet. Ez a Pankkk!

gabooo: IMG 8708

Az elején Lovasiék érthető módon zavartan keresték a fogást a budapesti hardcore értelmiségieken, akik nyúzott zakóikban, keresztbe tett lábbal ültek a helyeiken. Az első adandó alkalommal néhányan le is léptek. A végén meg csak jöttek a ráadások a Kiscsillagtól, jól érezték magukat, ahogy a nézők is, akik közül nagy felfedezést kell rögzítenünk: nem Lovasinak, hanem Ózdi Rezsőnek van jobb feneke. Persze ez egy irodalmi est beszámolójában fura, de Örkény esetében meg érthető.

Még több kép az előszilveszterről:
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.