Általános cikkek 2008 híres írók sírjai

Virtuális temetőséta külföldön

.:nlp:. | 2008. november 01. |

Halottak napja alkalmából virtuális temetői sétánkon felkerestük híres külföldi írók, költők sírjait. Elsőként körbejárjuk a párizsi gyönyörű szép Père Lachaise temetőt, amelynek honlapján - virtuálisan - ténylegesen barangolhatunk .


Père Lachaise

A Párizs keleti részén fekvő Père Lachaise Franciaország és a világ egyik leghíresebb temetője. Napóleon még konzulként rendelte el, hogy „minden embernek, fajtól és vallástól függetlenül, joga van, hogy eltemessék”. Ekkor, a XIX. század elején kezdődtek Párizsban a nagy temető-építkezések: északon a Montmartre-i temető, keleten a Père Lachaise (hivatalos nevén „Keleti temető”), délen a Montparnasse- és nyugaton a Passy-temető. Világhírű szobrászok és építészek tették híressé a Père Lachaise-t, amely hatalmas sétányaival, különleges sírjaival több százezer látogatót vonz évente. 1988-ban, kivégzésének 30. évfordulóján, Nagy Imre is emlékművet kapott. Íme a Père Lachaise bejárata, és egy térkép a sétához:


Père Lachaise, bejárat


térkép

A Père Lachaise-ben a számtalan festő, szobrász, énekes, filozófus mellett híres – nemcsak francia – írók és költők nyugszanak, például Proust, Balzac, Oscar Wilde, La Fontaine, Molière, Apollinaire, Georges Perec. La Fontaine és Molière sírja egymás mellett fekszik. Oscar Wilde sírja:

Elindulunk a Père Lachaise-ből, átmegyünk a Szajnán, sétálunk kicsit a latin negyed szűk utcái között, és nem téveszthetjük el a neoklasszikus stílusban épült Panthéont: a híres francia írók közül itt nyugszik többek között Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Zola, Malraux, Dumas. Hatalmas megtiszteltetés, ha valaki helyet a nemzet nagyjai között ezen a szakrális emlékhelyen.


Panthéon


Voltaire sírja

Pár metrómegállóval arrébb található a Montparnasse-temető, amelyben, a régi időket idézve, máig fennmaradt egy malom. A 19 hektáros terület 1200 fájával az egyik legfontosabb párizsi zöldterületnek számít. Híres írók közül itt található többek között Beckett, Ionesco, Cortázar, valamint Sartre és Simone de Beauvoir közös sírja is.


Montparnasse-temető


Beckett sírja

A Montparnasse-pályaudvaron felszállunk egy vonatra, és Bretagne felé indulunk, Saint-Malóba. Itt található az egyik legszebb sírhely, amit valaha láttunk. Chateaubriand utolsó kívánsága az volt, hogy a Saint-Malo mellett található Grand Bé szigetre temessék el. Így tekintetét mindig a tenger felé fordítja. Délelőtt, apálykor, átsétálhatunk a szigetre, felmászhatunk a sírhoz. Délután viszont elönti a töltést a víz, és már csak a város felől nézhetjük a sírt.


Saint-Malo


Chateaubriand sírja


Elhagyjuk Franciaországot, áthajózunk Angliába, és Stratford-upon-Avon felé indulunk, ahol megnézzük Shakespeare sírját, majd Orwellét, Agatha Christie-ét.


Agatha Christie sírja

Ezután irány London: a Bunhill Fields temetőben, amely hagyományosan a „nonkonformisták” nyughelye, található többek között William Blake sírja is. A Westminster-apátság „Poets’ Corner”-je az apátság déli részén helyezkedik el: amely híres angol írók, költők, drámaírók (többek között Shakespeare, Dickens, Chaucer, Emily Brontë, Wordsworth, Shelley) nyughelyéül vagy emlékhelyéül szolgál.


A Westminster-apátság északi bejárata


Dickens sírja

Angliából Írországba indulunk, Drumcliff felé, Yeats sírjához. Majd átszeljük az óceánt, és irány az USA, először Oxford, ahol Faulkner nyugszik, majd Idaho, ahol Hemingway sírja található:


Hemingway sírja

Átrepülünk Oroszországba Dosztojevszkij és Tolsztoj sírjához. Tolsztoj Jasznaja Poljana-i sírja:

És vissza Közép-Európába, az egyik legkülönlegesebb sírhoz, Hrabaléhoz:

Sajnos nem tudjuk itt feltüntetni virtuális sétánk összes helyszínét, de készítettünk egy albumot, ahol a fent említett összes sírhely, és még sok más, például Thomas Mann vagy Kafka sírja megtalálható:

 

Származási hely: Sírok

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.