Általános cikkek blog pornó 2007 lee jaffa abby

Verbális pornó, következtetésekkel

verespalne | 2008. április 26. |

D+
Lee, Abby: Hol jár az eszem?
Jaffa Kiadó, 2007, 252 oldal, 2490 Ft, ford. Szécsi Noémi

 

Ha valaki eddig esetleg az internetnek egy olyan szegletében élt, ahova nem jutott el Abby Lee híre, akkor a KönyvesBlog összefoglalja neki a szükséges információkat. Abby Lee a szerzője a Girl with a One-Track Mind című 2004-ben indult szexblognak, amely 2006-ban elnyerte a legjobb brit és ír blog elismerést, valamint 2 millió látogatóval, és havi 100 ezer olvasóval büszkélkedhet. Nyilván mint minden jól menő blogot, a Girl with a One-Track Mind-ot is hamar utolérte a végzete: 2006 augusztusában látott napvilágot könyv formájában az Egyesült Királyságban, és több mint 160 ezer példányban kelt el. Azóta megjelent Portugáliában, Németországban, Svédországban, Lengyelországban, Olaszországban, Brazíliában, és természetesen az Egyesült Államokban is. A Jaffa kiadó jóvoltából a magyar olvasók is viszonylag hamar belevethették magukat Abby Lee zaftos kalandjaiba, a Hol jár az eszem? 2007 februárjában jelent meg.

Az Abby Lee szerzői név mögött Zoe Margolis segédoperatőr áll, aki könyvének megjelenése, és a Sunday Times leleplező cikke óta immáron főállású íróként road-show-zik a világban, többek között a csütörtökön kezdődött XV. Budapesti Könyvfesztiválon.

A kérdés az, hogy érdemes-e elmenni ezekre a programokra - a könyv tekintetében. A Hol jár az eszem papírkötéses kiadvány, szerintem rettenetes borítóval (vö. az eredeti grafikussal), 252 oldalnyi nem túl megterhelő tartalommal. Könnyen, gyorsan, jól olvasható, szerencsére gördülékeny, mindennapi nyelvezetet használ, ami különösen fontos a szexuális tartalmak leírásánál. Ugyanis ha eddig nem derült volna ki: a Hol jár az eszem egy pornóregény, verbális ágyjelenetek egymásutánjából épülő szöveg. A főszereplőről megtudjuk, hogy nemrégiben szakított a barátjával, és azóta eléggé vágyik egy "numerára", "be van indulva", "be van gerjedve". Úgyhogy hajt magának mindenféle pasikat: ismerkedik bloggerekkel, összemelegszik munkatársakkal, társkereső oldalakon regisztrál, felmelegít exeket, de ez mind nem elég, eközben folyamatosan "maszturbál", "játszadozik a kezével" "matat" és "kalandozik a keze". A Velvet által felhánytorgatot, és véleményük szerint helytelenül használt "rejszolni" szóval én mindösszesen egyszer találkoztam, egyébként egy nem erőltetett, teljesen hétköznapi, természetes beszédmód írja le az aktusokat, amiben nyilván nagy szerepe van a fordítónak, Szécsi Noéminak is. (De nem tudok elmenni amellett, hogy a James Spader és Maggie Gylenhaal főszereplésével készült, magyar forgalmazásra is került SM-tematikájú filmet Titkárnak fordította Titkárnő helyett.)

De mi végre van ez a sok együttlét? A századik oldal környékén untam meg először a könyvet, ezután már csak azért olvastam tovább, hogy megtudjam, hogyan végződik a szerelmes-romantikus Blogpasi szál. Nyilvánvalóan emelkednek a tétek egymás után, először fokozatosan tárulnak fel az anális szex, az édeshármas, az SM, és a swinger-klub bugyrai, de igazán egyik leírás sem különbözik a másiktól. Abby kábé mindenre gerjed, és elég könnyen, gyorsan, és sokszor elélvez - gyakorlatilag bármitől. Egy-két elmékedő, töprengő fejezet szakítja meg a szexfolyamot, ezek a "végkifejlet" felé haladva nyilván felszaporodnak, és egyre többet elemzi a szerző a férfiak szőrtelenítési szokásait, vagy ad ismerkedési tippeket. Előkerül egy-két régi emlék a következtetések-elméletek bizonyítására - ezért is megtévesztő a regény, mert valójában nincs benne olyan megbotránkoztatóan nagy mennyiségű jelen idejű szex, aszályos időkben a régi emlékeket eleveníti fel. A fejezeteket alkotó hónapokat pontokba szedett összefoglalók tagolják, amolyan Lányok kalauza stílusban, ezek között vannak viccesek (Lányok kalauza a farokmérethez, Lányok kalauza egy férfiben keresett jótulajdonságokhoz, Miért borotválják a férfiak a nemi szervüket), és borzalmasan unalmas, önismétlő kioktatások az egyéjszakás kalandokhoz és az alkalmi szeretőkhöz.

Nyilván ami az egészet egy teljesen új és izgalmas kontextusba helyezi, az a szöveg pontosan meghatározott referencialitása. Ez a szex-alapú világkép, ez mind egy valós emberhez köthető, aki ha nem is önszántából, de a nevét, arcát adja ezekhez a történetekhez, gondolatokhoz és vélekedésekhez. Ennek ellenére én mégis kifejezetten untam a Hol jár az eszem?-et, és nem azért, mert a könyvben leírtak nem szolgáltak volna újdonságképpen, egyszerűen csak unalmasan voltak megírva. A Hol jár az eszem? egy személyes blog szerkesztett, könyvvé formált változata: a blogot folyamatában valőszínűleg őrült rajongó módjára követném, percenként nyomnám az F5-öt, hogy milyen kalandokba keveredett már megint ez az Abby. Egyenként olvasnám a történeteket, kommentelném, kérdeznék, vitatkoznék, elgondolkoznék róla. Így egyben, tömbösítve, könyv formájában olvasva tompulnak a sztorik, telítődöm "F-vitaminnal", nem hökkenek meg, immunissá válok, ellenben történetet, narratívát, fordulópontokat, bonyodalmat várok, mindezt azért, mert egy könyvet fogok a kezemben, és ez máris ezt a feltétleles reflexet hozza elő belőlem.

A nő misszióját és a szexualitást természetességgel leíró nyelvezetét maximálisan respektálom, úgyhogy feed megy a readerbe, a könyv viszont ajándékba. A könyvet a Jaffa kiadó jóvoltából megnyerheted a könyvesblogon is.

 

Abby Lee a Könyvfesztiválon: Április 26-án szombaton 11 órától a Jövő Háza Kner Imre termében NEM=Nem címmel egy elég fura összeállítású pódiumbeszélgetés lesz a hölggyel. Résztvevők: Zoe Margolis aka Abby Lee, Szabó Patrícia, a Cosmopolitan főszerkesztője, Fodor Márk, az Amnesty International vezetője. Ugyanezen a szombati napon a beszélgetés után 14:30-tól a G31-es standnál dedikál Zoe Margolis.

 


A Guardian interjúja
Zoe Margolis írása 
Zoe Margolis az imdb-n 
A Velvet e-mail interjúja

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.