Általános cikkek d:book sirokai mátyás U35

U35: Sirokai Mátyás

-Vass- | 2014. április 11. |

Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve

Libri, 2013, 72 oldal, 1490 HUF


sirokai mátyás pár.jpgFotó: Valuska Gábor

Sirokai Mátyás (1982) költő, zenész, a beat tanúja. A Zeneakadémia Ütőhangszer szakán diplomázott. Szenvedélyes gyakorló, a világlíra utazója, boldog apa. Budapesten él, fixivel jár.

Melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?

Friedrich Nietzsche: Így szólott Zarathustra. A legnagyobb erejű költői mű, amit ismerek.

Kik azok a szerzők, akikhez nem sikerült közel kerülnöd?

Az orosz költők.

Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelned az eddigi munkáidból, mi lenne az?

"Ezért aki új életre készül, és megválaszthatja a búcsúzás napját, kétségeit és reményeit egyként bízza a madarak vonulására, s hitéből formálja meg az új kezdeteket, hogy eljövetelét ne fogcsikorgatva, hanem hatalmas basszusokon forgó ünneppel várják." - A beat tanúinak könyve, IV.5.

Ha egy képzőművésznek önálló tárlatot rendezhetnél, ki lenne az?

Vajda Lajos. A kiállítás címe pedig ez lenne: Az utolsó napok szénpróféciái - válogatás Vajda Lajos kései rajzaiból.

Mi az a zene, ami írásra ösztönöz, mi az, ami kikapcsol?

A Nu jazz inspirál, ami kikapcsol, azt lekapcsolom.

Ki az az alkotó, akivel a legszívesebben működnél együtt?

Nils Petter Molvær. Az ő tektonikus mélységű zenéjére szívesen felolvasnék egyszer a beatből.

Életed filmje egy... lírai mash-up, amiben Rocky Balboa verseket ír, de azért továbbra is szorgalmasan ugrálókötelezik.

A sport... ról nehéz jó verseket írni.

Három óra múlva… is tökéletes, de törékeny lesz a pillanat.

A nők... helyett csak egyetlen nő van. Cser Judit.

Tragédia vagy komédia? Tragédia + katarzis.

Kávé vagy tea? Fehér tea, üresen.

Gyros vagy pizza? Pizza, de ne nekem kelljen átvenni a futártól.

 

A beat tanúinak könyve IV.4.

A kenyérhéj alatt megbújó penge egyre csak szeleteli a puha belet. Talán a pékmester volt gondatlan, vagy a segédje süllyesztette a dagadó tésztába. Egy hatalom nevében került oda, amit tévedésből a szenvedéstől megváltónak, félreértésből önmaguktól megváltónak hittek. Kenyérszenteléskor a penge láthatatlan marad, csendesen munkálkodik, mint a Szentlélek a szűz méhében, mint a galamb az alvó hasfalán. Felmutatáskor jelet, a vasárnap reggeli, terített asztalnál vérző szájat ad.
Mikor a kenyeret megszegik, labdák gurulnak belőle szét, vidáman pattognak padlón, deszkán, lábak és kezek alatt, fehéren, jó szagún. Játsszatok velük, a penge már messze jár, játsszatok velük, a szűz gyermeket vár.

A beat tanúinak könyve V.4.

A gyökerek között rejtőző pókok, maguk is szárat, szirmokat növesztők, az eleven vizek, tornyokat, függőhidakat formázók, a barlangok kara, mely a mérgező elemek kórusait mormolva tartja távol a közelítő fákat, lopakodó páfrányokat, rohamozó füveket, a kutak, melyek elfogadják a beléjük hullókat, de nem szülik meg azok utódait, a kutak, melyeket a mélység erei kötnek össze, mégis szűznemzéssel hoznak létre újabb kutakat, a föld belei, forró paloták, melyek új, izzóbb örömhírt küldenek a felszínre, hódítani, a sós vizek termei, ahol kezet és lábat növesztenek a ragadozók, hogy partra szálljanak, hódítani, a légkör por- és homoksivatagaiban várakozók, akik az égbolt teljes gömbjének elsötétedését várják, hogy a lezúduló vízzel megindulhassanak a felszínre, benépesíteni, mindannyian felénk mozdulnak, miközben mi másfelé fordulva öregszünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.