Mit várhatunk a Trónok harca 7. évadától?

Mit várhatunk a Trónok harca 7. évadától?

aprobuba | 2017. július 16. |

A Trónok Harca hetedik évada július 17-én hétfőn hajnalban tér vissza az HBO-ra. Az utolsó előtti évadban összesen hét epizódot kapunk, amiből az utolsó 82 perces lesz. Összeszedtük a legfőbb konteókat, mire számíthatunk az évadban, amikor az összes főszereplő végre egy kontinensre ér. Ha ezeknél is jobb konteókban hisztek, írjátok meg kommentben.

„A televíziózás nagyon gyors, én pedig sajnos nem haladtam ilyen gyorsan a regényírással. Sosem gondoltam volna, hogy a show utoléri a könyveket, de ez megtörtént, itt tartunk. Remélhetőleg két külön úton, de ugyanoda fogunk eljutni”

– nyilatkozta a Time Magazinnak a napokban George R.R. Martin, A tűz és jég dala regényciklus szerzője. Míg az első öt évad esetében az olvasók spoilerezhettek a sorozatnézőknek, az előző évad már több ponton továbbvitte a regény cselekményszálait vagy eltért azoktól, a hetedik évad pedig már teljesen David Benioff és D. B. Weiss forgatókönyvírók kezében van, akik Martintól tudják, mi lesz a keserédesnek ígérkező finálé, de ahogy a szerző is megjegyezte, külön utakon fognak eljutni oda. Martin egyébként 2015 óta tűz ki újabb és újabb határidőket a The Winds of Winter befejezésére, a mai napig sikertelenül.

20 éve nem tudjuk, kié lesz a Vastrón

Húsz éve, 1996. augusztus 6-án jelent meg a Trónok harca címen ismert regényfolyam, ezzel pedig George R. R. Martin új korszakot nyitott a fantasy műfajában, a HBO sorozatának köszönhetően pedig 20 millió nézőnél és több mint 70 millió eladott példánynál tart A tűz és jég...

 

A végkifejletet tekintve Martin meglepetéseket ígér, amely amúgy is jellemző a Trónok harcára, az író eddig saját bevallása szerint kevés emberrel találkozott, aki a regényekben hátrahagyott nyomokból, jelekből össze tudta volna rakni pontosan, merre fut ki a történet, a szerző pedig erre rá is játszik a többértelmű jóslatokkal és hamis próféciákkal. Martin A tűz és jég dala sorozatot A Gyűrűk Ura trilógia végéhez hasonló módon szeretné befejezni, szóval senki se számítson teljes happy endre, inkább egy keserédes zárlatra: „Nem tettethetjük azt, hogy az élet tökéletes” – teszi hozzá az író.

Az érzékenyek számára most szólunk, hogy SPOILER következik, bár ezek csak konteók, hiszen a tévésorozat leelőzte a könyveket!

Öten maradnak?

Az író eredetileg egy trilógiát tervezett, pár éve pedig a brit könyvóriás, a Waterstones közzétette twitteren Geroge R. R. Martin eredeti szinopszisát. Eszerint Tyrion és Jon azon öt szereplő közt van, akik túlélik a trilógiát, rajtuk kívül Arya, Bran és Daenerys marad életben. Persze az eredeti tervek szerint Arya beleszeretett volna Jonba, Tyrion pedig Aryába, szóval kérdés, az író mennyire tartja magát az 1991-es elképzeléseihez.

A háromfejű sárkány

Az első évadtól/kötettől kezdve nagy kérdés, hogy ki lesz a Targaryen-címerben is szereplő háromfejű sárkány három feje, a három sárkánylovas. A népszerű teória szerint Daenerys, Havas Jon és Tyrion. Az már kiderült, hogy Havas Jon édesanyja Lyanna (Ned Stark rég halott húga), édesapja pedig az Őrült Király fia, Rhaegar Targaryen. Az Őrült Király, Aerys Targaryen viszont szerelmes volt Joannába, Tyrion apjának, Tywin Lannister feleségébe. Joanna – akárcsak Daenerys és Jon anyja – belehal a szülésbe, Tywin pedig többször is elmondja, hogy a törpe Tyrion nem is az ő fia. Tyrion hajszíne a regényben egyébként sokkal fakóbb, mint a Lannister-ikreké, inkább a Lannister-féle arany- és a Targaryen-féle ezüstös szőke keveréke. A sorozatforgatásról kiszivárgott hír szerint viszont nem biztos, hogy mindegyik sárkányt sikerül megtartani a tűz oldalán, a nagy háborúban elképzelhető, hogy a Mások vezére, az Éjkirály lovagol Daenerys elpusztult, majd feltámasztott zombisárkányán, amely jeget okád.

Jon és Sansa összeházasodnak?

Jelen állás szerint az Észak ura Havas Jon, a törvényes örökös viszont a romantikus kislányból kőkemény vezetővé váló Sansa Stark, így az egymás féltestvéreiként felnövő Jon és Sansa házassága nem lenne annyira meglepő fordulat az északi hatalom megerősítése szempontjából, és legitimizálná a fattyúnak hitt Jon uralmát.

Jon és Daenerys összejönnek

A másik népszerű elmélet szerint a két, leginkább klasszikus hősre emlékeztető karakter, Jon és Daenerys között alakul románc anélkül, hogy tudnák, közeli rokonok. Ez lenne a tűz és a jég találkozása. A rokonházasság és vérfertőzés egyébként a Targaryeneknél nagyon gyakori, mivel a valíriai őseik nyomán a tiszta vérvonal érdekében sokszor saját testvéreikkel házasodtak. Ezért a mondás szerint amikor egy új Targaryen született, "az istenek feldobtak egy érmét, s azzal eldöntötték, hogy ép lesz vagy őrült.”

Jamie megöli Cerseit

Cersei felett gyermekkora óta súlyos jóslat lebeg, melynek nagy része már beteljesült. Maggy, a Béka jóslata szerint Cerseit nem adják hozzá a herceghez (Rhaegar Targaryenhez), hanem a királyhoz megy feleségül (Robert Baratheonhoz). Cersei királynő lesz addig a napig, ameddig nem jön egy fiatalabb és szebb nő, aki legyőzi és elveszi mindenét (itt sokan Margaery Tyrellre tippeltek, de ő már meghalt, játszik még: Sansa Stark és Daenerys Targaryen). A királynak 16 gyermeke lesz, míg neki három. Azonban Cersei tovább fog élni, mint saját gyermekei (ez már egészen biztos), ő maga pedig a valonqar (ősi valyriai szó; jelentése: kisebb testvér) keze által meghal. Cerseinek pedig két kisebb testvére is van: egy törpe, Tyrion, és Jamie, aki pár perccel később született, mint ő. Amennyiben pedig Cersei az Őrült Király után Őrült Királynővé válik, Jamie megismételheti a történelmet, és másodszor is „Királyölővé” válhat.

Bran, az építő

Igazi időutazós konteó, mely szerint Bran akár maga lehet Bran, az építő, az a régi, legendás hős, aki 8000 éve a Fal építését megkezdte, és aki ezzel egyidőben életre hívta az Éjjeli Őrséget, és felépítette Derest is, valamint megalapította a Stark-házat. A történet szerint ráadásul egy kisfiú mondta el az embereknek, hogyan építsék a várat, aki később Bran, az építő lett. Bran kedvenc története így nem véletlenül lehet az Építőről szóló mese, amit Öreg Nan mesélt neki. A legendás Utolsó Hős is maga Bran lehet, az a történelmi alak, aki az Erdő gyermekeivel békét kötve győzte le a Másokat. Emellett elképzelhető, hogy a Hodor elhodorosodását is okozó Bran őrjítette meg az Őrült Királyt is időutazásai során a fülébe suttogva, figyelmeztetve őt a Mások érkezésére. Egy következő elmélet szerint pedig mivel az Éjkirály megérintette Brant, ha a fiú áthalad a Falon, megszűnik a mágikus védelme, így végső soron Bran fogja Westerosra szabadítani a pusztulást a Másokkal együtt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.