Általános cikkek krimi 2007 general_press

Bírósági hasadóanyag

Wostry Ferenc | 2007. szeptember 14. |

B-

Stephen Horn: Egy gyilkos védelmében. General Press, 2007.

Kedves kiadó, bánjunk kicsit csínján a borítókkal, ha egy bírósági thrillert egy gombafelhő illusztál, mindjárt mindenféle olyan asszociációk indulnak be, amely a regény poénjait túlságosan előrevetítik, nemde?

Ashley Bronson, a washingtoni társasági élet ékköve gyilkosságot követ el: egy éjjel agyonlövi Raymond Garvey ex-kereskedelmi minisztert. A nő érthető indítékkal rendelkezik, állítólag Garvey hajszolta az öngyilkosságba apját, a híres fizikust. Ashley Frank O'Connellt, az önhibájából lecsúszott ügyvédet fogadja fel saját védelmére, akiben buzog a tenni akarás és az igazságérzet, bár igazán nincs könnyű helyzetben, hiszen a nő egyáltalán nem tagadja a gyilkosság elkövetését. A vád kicselezése érdekében indított nyomozása során azonban olyan bizonyítékok bukkannak fel, amelyek arra utalnak, hogy esetleg Ashley maga sincs tisztában azzal, ami azon az éjszakán történt...

Stephen Horn debütáló regénye könnyedebb, viccesebb a Grishamhez hasonló nagyágyúkéinál, ami nem jelenti azt, hogy kevésbé ambíciózus - mire a regény véget ér, olyan állami szintű összeesküvésbe bonyolódik a sztori, hogy ihaj. A történet egész hangulata laza, ám a tempó ettől még feszes, és Horn nagy ügyességgel képes izgalmi csúcspontokat kireszelni belőle. A főhős, O'Connell férfias gyarlósága, az, hogy bár karrierje során korábban a csúcsra jutott, ám képes volt mindent félredobni a kihívások izgalma miatt (amely forrófejűség eredménye teljes egzisztenciájának elvesztése lett), rendkívül szimpatikussá teszi, és így az ember még azt is megbocsátja a szerzőnek, hogy figurái több brutális eljárási és nyomozati hibát vétenek (pl. az ügyész elfelejt utánanézeti annak, hogy az áldozat összeszólalkozott-e mással is a meggyilkolását megelőző időszakban? Haggyá' má'...) A regény második felét szinte teljes egészében a tárgyalás fordulatos leírása foglalja el, csak a feloldás hagy némi kívánnivalót maga után, a finálé nem üt akkorát, mint vártam. Ennek ellenére (pontosan mivel Horn a figurák emberi gyarlóságait végig kiváló érzékkel ábrázolta) a happy end kellemesen szívmelengető.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!