Általános cikkek magyar regény 56 2007

A vérfertőzés természetes

Könyves Magazin | 2007. június 20. |
A KönyvesBlog nagyon szereti, ha az olasók megírják a véleményüket egy-egy könyvről, ahogy most Utasésholdvilág tette. Mert sok jó és szar könyv van, ami nem jut el hozzánk. Írjatok!

C

Márton Mária: Istentelen század, K.u.K. Lapkiadó Kft, 2007, 423 oldal, 2980 Ft

A könyvről eddig mindenhol csak a Lázár Ervin-féle hozsannázást találtam kritikaként, aminek hatására megvettem és hétvégén elolvastam a könyvet.

Olvasmányos, letehetetlen, ez kétségtelen, de mint tudjuk ez nem feltétlenül ismérve egy jó irodalmi műnek. Marton Mária hagyományos családregény formájában mutatja be az 50-es évektől nagyjából a rendszerváltásig tartó korszakot egy család három generációjának az életén keresztül.

A stílusa jó, egyszerű, bővítetlen mondatok kopognak, ez is hozzájárul az olvasmányossághoz. "Marielt szerette jobban. Irént nem akarta. Irén négy évvel volt fiatalabb nővérénél."

A korrajz, a szereplők társadalmi mozgásainak bemutatása hiteles, bár kissé sablonos. "-Ez a Kádár olyan megnyugtatóan beszél, tetszik nekem a stílusa."; "-Szörnyű, hogy ezek a csehek ilyen szerencsétlenül jártak."

Meggyőző viszont Irén szellemi fejlődésének bemutatása, aki a család buta gyerekéből íróvá válik.

A szereplők szexuális életének a leírását öncélúnak éreztem, nem lehet összehasonlítnai pl. a Nádas: Párhuzamos történetekkel. Pl. "Az asszony szétnyitotta a combjait. Domokos András leült, Mariel mellbimbójával játszott, nyakát csókolta, majd a hasát, aztán nyelvével eljuttatta az asszonyt a gyönyörig. Mariel hangosan élvezett, a férfit fölizgatta a nő vad, hangos lihegése." Tisztára Romana.

Lehet, hogy csak én részesültem üvegházi neveltetésben, de a szereplők cselekedetei gyakran irreálisnak tűntek a számomra. A vérfertőzés a családi élet természetes velejárójának tűnik, nagyapa és lányunokája, fiú és anyja között. A kamaszgyerek olyanokat mond, ami szerintem nem hagyja el egy normális 14 éves (maximum óvodáskorú) lánynak a száját. „Iván bácsinak pisilnie kell." – egy családi vendégség kellős közepén.

Kevesebb pszichologizálás (szex), és több társadalomrajz nem ártott volna, amennyiben a regény a „visszatekintés a szocializmusra" babérjaira tör. Néhány szereplő életének bemutatása elvarratlan. Miért hagyta el Robertót Mariella, utána miért kacarász részegen presszókban, kivel? Vadász Ivánnal? Hogyan lett öngyilkos Mariel? Lenyelte a borotvapengét, vagy felvágta az ereit? Irénkéről csak annyit tudunk meg, hogy mongolos a pofacsontja, és üvölteti a rádiót, stb. Lehet, hogy ezeknek a kihagyásoknak van funkciójuk, de nem derül ki, hogy mi. A regény végére már összekeverednek a szeretők, férjek, vejek, Zsuzsikák, Erzsikék, nehéz áttekinteni a kapcsolatokat.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.