Általános cikkek interjú block

Interjú Lawrence Block-kal

Könyves Magazin | 2007. október 29. |


A Regényt írni (Writing the Novel) című könyvét azzal a tanáccsal kezdi, hogy ha valaki fikciót szeretne írni, akkor a legjobb, ha bevesz két aszpirint, lefekszik egy sötét szobában, és megvárja, amíg elmúlik az érzés. Egy interjúban azt is mondta, hogy az ember csak akkor kezdjen írni, ha tényleg muszáj. Komolyan ennyire kemény munkának tartja az írást?

Igen, azt hiszem, nehéz dolog írni, de talán fontosabb, hogy szerintem egy kezdő írónak nagyon kicsi esélye van a sikerre. Ha iskolába jársz, és elvégzed a szükséges könyvelői kurzusokat, szinte biztosan lehet belőled könyvelő, és találhatsz állást ezen a területen. Talán nem fog rettenetesen jól menni a sorod, de lesz munkád. De végtelen sok írótanfolyamot elvégezhetsz, éveket tölthetsz novellák és regények írásával úgy, hogy sosem hozol létre semmi olyat, amit bárki is kiadna.

Mégis sokan szeretnének írók lenni, akkor milyen más munkákat javasolna nekik helyette?

Azt hiszem, William Faulkner mondta, hogy egy írónak a legjobb munka egy főnökhelyettesi állás lenne egy kuplerájban. Nem tudom pontosan, mivel indokolta ezt, de jól hangzik.

A Scudder-sorozat magyar előszavában azt írja, hogy Scudder mindig ugyanolyan idős, mint maga. Vannak, akik azt mondják, hogy Bernie Rhodenbarr az a karakterei közül, aki a legjobban hasonlít önre. Mi a helyzet Kellerrer, a bérgyilkossal?

Peter Straub barátom, mikor elolvasta a Bérgyilkost, azt mondta, hogy sokkal jobban hasonlít rám, mint bármelyik másik karakterem.

Most volt szeptember 11. hatodik évfordulója. Mint megrögzött New York-i, mit gondol, mi a legfontosabb dolog, ami megváltozott a városban és lakóiban az elmúlt hat évben?

Ezt nehéz megmondani, mert én itt voltam végig, és nincs meg az a fajta rálátásom, amit talán úgy lehetne leírni, mint a gyorsított felvételek emberi megfelelőjét. A magam részéről azt mondhatom, hogy 9/11 óta nem volt olyan nap, amikor igazán jó érzéseim lettek volna a világgal kapcsolatban. De az is igaz, hogy korábban se voltak túl csodálatos érzéseim vele.

A Nyolcmillió halál a legújabb, magyarul is olvasható Scudder-könyv. Ez az az epizód, amiben Matt megpróbálja abbahagyni az ivást. Egyszer azt mondta, hogy úgy gondolta, ezután nem lesz képes folytatni a sorozatot. Hogyhogy mégis folytatta?

Scudder nyilvánvalóan életben maradt, és élő maradt a számomra, és valahányszor azt éreztem, hogy még többet tudok róla írni, örömmel meg is tettem.

Ha Kellert megbíznák, hogy ölje meg Scuddert, vajon ki kerülne ki élve a szituációból?

Soha nem megyek bele ilyesféle spekulációkba; a karaktereim különböző univerzumokban laknak, és én szeretem őket elválasztva tartani, még beszélgetésekben is.

Mit gondol a Whoopi Goldberg-es Betörő-moziról?

Nem érdekelt. De a kritikusokat és a nagyközönséget sem.

A sorozat második vagy harmadik részében kiderül, hogy Bernie Rhodenbarrnak Morton-lábujja van. Ekkoriban kezdett Ön is futni?

Azt hiszem, nagyjából egy könyvvel a Bernie-sorozat kezdete előtt már futottam.

Mennyit fut egy nap?

Semennyit, a futás azoknak való, akiknek nincs megsérülve a térdük. Pár éve a versenygyaloglásra váltottam. Így keményebben dolgozhatok, lassaban haladhatok és hülyébben nézhetek ki egy futónál.

Elindul idén novemberben a New York-i maratonon?

Nem, azt tavaly csináltam végig, és egyszer 81-ben is. Idén novemberben végiggyaloglok egy 24 órás versenyt Texasban, ahol remélem, hogy meg tudom dönteni a 70,21 mérföldes rekordomat.

2008-ban megjelenik a negyedik Keller-könyv, egyidőben az Egyesült Államokban és Magyarországon. Úgy tűnt, hogy a harmadik résszel lezárta a sorozatot, miért döntött mégis a folytatása mellett?

Úgy vélem, egy tisztességes tirlógiának négy részből kell állnia.

Keller bélyegeket gyűjt, és ön is. Ő az egész világot gyűjti 1840-től 1940-ig, mik az ön preferenciái?

Ugyanaz. Figyelemreméltó véletlen, nem igaz?

Van a birtokában érdekes, ritka bélyeg? Ha igen, nem tart a betörőktől?

Nincs semmi olyasmit, ami megkísértene egy betörőt. Kellernek több pénze van bélyegekre, mint nekem. Elég esze volt ahhoz, hogy jövedelmezőbb foglalkozást válasszon.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.