Tehenek, érted?

Kalga | 2007. június 01. |

B–
Bächer Iván: Ruccanások,
Ulpius-ház könyvkiadó, Budapest, 2007, 175 oldal 2999 Ft.


Egy ismerősömtől hallottam egyszer egy megdöbbentő élménye kapcsán, hogy „kétszer maradtam csöndben életemben: egyszer, amikor ötéves koromban pofára estem a betonon, másodszor meg most.” Nos én is valami ilyesmit éreztem, amikor letettem ezt a könyvet.
Csakhogy nem azért, mert megdöbbentően rossz, vagy éppen megdöbbentően jó lett volna, hanem azért, mert semlegességével mély tanácstalanságban hagyott ez az írás.

Azt értem, hogy Bächer legújabb könyve egy útikalauz-féle szeretne lenni, kissé rendhagyó módon összekeverve e műfaj stiláris és tartalmi jegyeit egyéb, szépirodalmi műfajokéval.  Annyi csupán a gond, hogy az egész szöveg kicsit esetleges, lóg a levegőben. Azt sugallja, hogy úgyis ott állt a fiókban, most akkor mibe kerül kiadni.

Nyugatról keletre haladva egyre otthonosabban mozog a szerző, egyre jobbak a leírások, ami persze jó, de akkor rákérdez az ember, hogy miért kell erőltetni Angliát, meg Svájcot. Mert persze van Svájcban sok-sok tehén, és ez egyébként egy tüneményesen bamba állatfajta, de ezt hosszú oldalakon keresztül fejtegetni, úgy, hogy közben a tehén szó mondatonkénti előfordulási mennyisége az egekbe szökik, talán kicsit túlzás. Őszintén szólva, nem éreztem azt a vonatkozó részt olvasva, hogy például most már Angliába sem kell elmennem.

Ugyanakkor (bár nem vagyok egy világlátott ember) azt viszont első kézből tudom, hogy a   szlovák atyafiak a párkit /virsli/ nem gorscsicával, hanem horcsicával /mustár/ eszik, az előzőt ugyanis tudtommal déli szláv nyelvekben használják. Ha már itt tartunk: a gasztronómiai leírásoknál nekem valamiért hiányzott az elementáris ábrázoló erő, amitől azonnal el kell rohannom juhtúrós sztrapacskáért, különben belepusztulok.

A vége felé erősödik a szöveg. Kárpátalja és Erdély leírásain egyaránt lehet nagyokat szomorkodni és derülni. Érezhetően otthonosan mozog itt a szerző, sokkal könnyedebben beszél és nagy szeretettel nyúl a témához. Összességében: kellemes egyestés olvasmány Bächer új könyve, kényelmesen el lehet merengeni felette, nem fekszi meg az ember gyomrát.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.