Tanácsok az utolsó percekre - Ajándékozzon zenés irodalmat!

Könyves Magazin | 2009. december 23. |

December 23. van és a biztos, hogy rengetegen ezekben a percekben is kétségbeesetten kattintgatnak ide-oda neten, hogy mégis mi a fenét vegyenek a nagynéninek, szótlan kamasz unokatestvérüknek vagy a kedves ám kényes ízlésű távoli rokonnak. Könyvet ajándékozni szerintünk mindig jó, az se baj, ha minden évben azt veszünk az ismerősöknek, rokonoknak, de lehet ezt mások máshogy gondolják. Ezért ajánlunk most olyan zenei kiadványokat, amelyeknek irodalmi vonatkozása van, és bemutatunk hangoskönyveket, lemezeket, amikkel tényleg nem lehet melléfogni, örülni fog az, aki a fa alatt találja. Lesz itt menő mesekönyv, verseskötet kártyával, Sena és szonettek.

Elsőnek itt is van a W.H, Márkos Berci csellista és barátainak (G. Szabó Hunor – ütősök, Gryllus Samu – basszusgitár, Sena – ének) érdekes lemeze. A W.H. monogram egyrészt azt a titokzatos személyt jelöli, akinek Shakespeare az 1609-ben megjelent szonettkötetét ajánlotta, másrészt Márkosékat, akik a 154 költeményből most négyszáz évvel később megzenésítettek tizenkettőt.
A 2006-ban alakult W.H. hosszas próbák és kísérletezések után jutott el a most megjelent lemezig. Az alkotók mindent megtettek azért, hogy a szonettekről ne a kötött forma jusson az eszünkbe; a lemezen keveredik a klasszikus és a könnyű, a kortárs és az improvizatív. Mégis az egész albumot összefogó, mozgásban tartó és meghatározó lényegi elem a szó, a szöveg maga, azt pedig Sena mondja, énekli, szavalja. Tökéletes meglepetés Shakespeare-szerető irodalmár rokonnak, aki lehet azt gondolná, a mesterről már nem mondhatnak neki újat.

A kötetkező mesekönyvet és CD-t nemcsak gyerekeknek ajánljuk, szüleik ha lehet még jobban fognak szórakozni, azon amikor Busa Pista elmeséli, milyen volt, amikor Mátyás király beöltözött muzsikus cigánynak. A Szájból Szájba pár éve csak egy koncert, azaz egy összművészeti előadás címe volt Ágoston Béla és barátai zenéltek és meséltek a közöngségnek. Ebből született meg a Szájból szájba mesekönyv és lemez, amit már korábban is méltattunk itt a blogon. A 200 példányban készült kiadványon a népzenészként és avantgárd jazzistaként emlegetett, mindig innovatív Ágoston Béla és barátai zenélnek a népmesék szerkezetét követve. Az Epés Elefánt, a Furmányos Farkas, vagy a Gömböc és Mátyás király kalandjait magyarul, cigányul és halandzsául adja elő Busa Pista, Kiss Erzsi, Paizs Miklós és Szilvási István. Mindehhez Stark Attila rajzolt tele hetven oldalt, ezúttal távol a megszokott majmoktól, de telis-tele további furcsa lényekkel. Vannak bálnák is!

 

Folytassuk egy frissen megjelent könyvvel és hozzá tartozó egyéb csemegékkel. Karafiáth Orsolya harmadik verseskötete a Cigánykártya több szempontból is kiváló ajándékötlet. Egyrészt verset adni menő, kötethez járó bónusz kártyapaklit Filó Vera rajzolta és akárcsak Karafiáth regényéhez a Maffia-klubhoz, ehhez is készült zenei anyag: a limitált díszdobozos kiadáshoz mellékelt lemezen a Fekete macskát Tóth Evelinék adják elő.

A következő, szintén díszdoboz kiadványhoz bár nem tartozik könyv, mégsem hagyhatjuk ki ajánlónkból, hisz Cseh Tamás Titkos dalok című 2 CD-t és egy DVD-t tartalmazó posztumusz megjelent különlegeskiadványon Cseh Tamás "titkos dalokat" énekel a legtermészetesebb közegében, egy kis lakásban a barátainak."Körülbelül 25 évvel ezelött, Cseh Tamás egy bevilágított pincében 32 dalt énekelt el, hogy egy barátja kipróbálhassa frissen vásárolt kameráját. A felvétel nemrég került elő egy ládából, és a Titkos dalok címet kapta. Méghozzá azért, mert nagyrészt a nagyközönség számára teljességgel ismeretlen, csakis a szűkebb baráti körnek tartalékolt dalokat mutatja be. Hogy miért lappangtak mindeddig ezek? Részben szabadszájú kegyetlenségük, speciális mondanivalójuk, másrészt összeférhetetlenségük miatt, mivel a közismert összeállításokban különféle okokból nem illettek bele. De most közre kell adnunk őket, mert a kép így lesz kerek, meg azért is, mert bőven megérdemlik" - mondta Bereméyni Géza.

Végül két lemezt ajánlunk az egyiken kortárs versek hallhatók megzenésítve, a másikon pedig egy nagyszerű kortárs író olvassa fel írásait. A Hangzó Helikon sorozatban jelent meg Lackfi János és Lovasi András közös lemeze. Meglepő lehet, de Lovasi semmi olyat nem tesz ezen a lemezen, amit eddig megszoktunk tőle: nem játszik hangszeren és nem a saját dalait énekli. Lackfi János versei kerültek megzenésítésre, ezeket énekli fel az albumra Lovasi. A verseket Lovasi régi barátja Heidl György egyetemi docens, eszmetörténész zenésítette meg, aki közre is működik a zenekarban. A felvételen a szerzők és az énekes ismeretlen vagy alig-alig ismert arcukat mutatják meg. Kiderül, hogy Lovasi tud szelíden is énekelni, Lackfi verseinek mélyén rockos-bluesos ritmusok és gondolatok lüktetnek, Heidl pedig nem csupán a katedrán képes előadni, hanem gitárral a kezében is.

Utolsó ajánlatunkba bele is hallgathatnak: Spiró György a Scolar Kiadónál megjelent drámasorozata és a többszöri kiadást megért Álmodtam neked novelláskötete után megjelent a szerző novelláskötetének azonos című hangoskönyv változata is. Ezen a rádiós múlttal, képzett hanggal és közismerten kiváló dramaturgiai érzékkel megáldott szerző saját maga olvassa fel írásait. A hanganyag összesen több mint 8 óra terjedelmű. Itt most két rövid részlet hallható, ha az alábbi linkekre kattintanak!

 

 

41 Mátyás király Jajcéban by doraszekeres

20 Történet by doraszekeres

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.