Szorongás.com

kovacsbalint | 2007. június 05. |
A
Scolar Kiadó, 2007, 48 oldal, 1975 Ft


Molnár Péter kiadatlan novellájából előbb rádiójáték, aztán színházi előadás, és most képregény lett. Vagy ahogy ők mondják: hangképregényfilmszínház. És valóban, az előadás a rádiójátékra épül, a vetített „díszlet” és a rajzolt jelmezek pedig látszólag egy képregény háromdimenziós megtestesülései – a Keresőkben nincsenek elkülöníthető műfajok.

Andrást, a tipikus budapesti srácot egy napon az Eckermannban leszólítja egy sötétkabátos, arctalan ügynök, hogy figyelmeztesse: a szomszéd asztalnál ülő gyönyörű lányt egy héten belül beszervezi cége, a Szorongás és Társa Rt. Ha meg tudja menteni őt, talán sem András, sem a pillanatokon belül távozó lány nem kerülnek fel a nem létező Isten futószalagjára, amelyen a boldogtalanság-szérumot is szállítják.

Így hát megkezdődik a keresés a lány és a felmerülő kérdésekre adható (?) válaszok után – de a dolgok csak még jobban összekuszálódnak. Vajon az kerül fel a futószalagra, aki marhaságnak tartja az egészet, vagy aki másokat akar megmenteni a szorongástól? Ám mielőtt bármire biztos választ kaphatnánk, főhősünk egész egyszerűen dobozfejjé válik.

A történethez és a – mondjuk így: „alternatív” – előadáshoz tökéletesen illik a színházi díszlet nagy részét is rajzoló László Zsuzsi képregénye, ahol az oldalak margóját néhol jegyzetfüzetkánt használta a készítő („Tej, tojás, kávé, wc-papír, posta!”), olykor meg – a Gyalog-galopp klasszikusát idézve – egyszerűen a rajzolót láthatjuk munka közben. A rajzok egyébként is végtelenül ötletesek és játékosak – senki ne számítson a hagyományos képregények ábrázolásmódjára, itt a szereplők állhatnak egymás feje tetején, vagy éppen egymásban is. A szuggesztív háttér egy helyszínen belüli állandó változása (csíkosból kockásba, fehérből feketébe) állandó mozgás érzetét kelti: mintha nem mi lapoznánk a könyvet, hanem filmet vetítenének nekünk.

A Szorongás és Társa Rt. ügynökének névjegykártyáját minden olvasó megkapja: mellékletként jár a kiadványhoz. Jól jöhet még…

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!