Általános cikkek margó nyáry_krisztián

Színésznőt szerettek

.konyvesblog. | 2013. június 11. |

nyary-1.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Hat író. Hat színésznő. Hat szerelem. Nyáry Krisztián vasárnap a Margón legendás írók és híres színésznők szerelmi történeteit bogozta ki. Kiért akart párbajozni Molnár Ferenc, és Déry Tibor mivel vette rá a kegyes füllentésre Kunsági Máriát? Na, és melyik nagy írónk házasságát akarta megfúrni a családja? Nyáry Krisztián elmesélte.

Vasárnap este a Margó fesztiválon különleges előadással bűvölte el a közönséget Nyáry Krisztián, Brasch Kata és Elek Ferenc. Tényleg nincs rá jobb jelző, mint az elbűvölő. Ugyanis a téma a szerelem volt. Nem a szokásos kesergés a szerelem megfoghatatlanságáról, vagy filozófiai miértjeiről, hanem a magyar irodalom nagyjainak vonzódásáról a kor színésznőihez.

Miközben a színésznőkről készített korabeli képek, fotók villantak fel, Nyáry Krisztián és színész barátai a szerelmes költők és írók sorait olvasták fel. Az idő megállt, és a közönség belefeledkezett a levéltöredékekbe, idézetekbe. A történetekben megjelent a csalódás, a viharos szerelem, a féltékenység, a hűség és a boldog házasság képe. A különbség csak annyi, hogy irodalmunk kiemelkedő tehetségű művészei tökéletesen megfogalmazták az érzéseiket. Egy a sorok között ülő lány az egyik történet után odasúgta a barátjának, "mondd, te miért nem így udvaroltál?".

nyary-3.jpg

Hat szerelem elevenedett meg. Százhúsz évet végignézve sok minden változott, de a rajongás és az érzések kuszasága, úgy tűnik, nem. Az első történet Katona József Déryné Széppataki Róza iránt érzett viszonzatlan szerelmét mutatta be. Talán a legmegrázóbb eleme az volt, hogy a Bánk Bán már nem lett sikeres Katona életében. Halála után három évvel mutatták be, a történet érdekessége, hogy épp Széppataki játszotta Melindát.

A második a szerelem kortalanságáról szólt, Nagy Bella és Jókai Mór történetén keresztül. Arról, hogy a nagy korkülönbség és a család örökös fúrása ellenére hogyan maradtak mégis együtt. Titkos kapcsolatukat titkos esküvő követte, környezetük ellenezte, hogy együtt legyenek. Sőt, Jókai családja még arra is képes volt, hogy elmebetegnek nyilváníttassák az írót. A "fiatalok" megküzdöttek a külső erőkkel, és Jókai halála után Bella úgy emlékezett vissza szerelmükre, mint a sors ajándékára.

Kosztolányi Dezsőt és Karinthy Frigyest is megtalálta a szerelem. A sors furcsa tréfája kapcsán, őket egymás előzőleg megismert barátnőihez fűzte gyengéd szál. Molnár Ferenc pedig párbajozni is hajlandó volt választottjáért, Varsányi Irén színésznőért, aki egyébként ekkoriban már férjnél volt. Molnár többször rendezte az asszonyt a Vígszínházban, de nem sikerült elérnie azt, hogy az övé legyen. A románc végkimeneteléről háromféle pletyka maradt fent, de egy biztos, Varsányi kitartott férje mellett, Molnár pedig elkeseredettségében öngyilkosságot kísérelt meg. A szerelmi bánatán Fedák Sári és más színésznők segítették át.

nyary-4.jpg

A Déry és Kunsági Mária kapcsolatáról szóló, utolsó történet volt a legmeghatóbb. Szerelmük viharosan indult, Déry társasága, például Örkény, nem támogatta a frigyet, ám ők ígyis kitartottak egymás mellett. 1956-os tevékenysége miatt Déryt később börtönre ítélték, de felesége otthon várt rá. Mivel Déry nem szerette volna, ha idős édesanyja azzal szembesül, hogy fia börtönben van, éveken át állítólagos külföldi forgatásokról küldött neki leveleket feleségén keresztül. Böbe (így becézték Kunsági Máriát) játszotta az élet írta szerepet, de egy idő után a férje előtt is kénytelen volt eltitkolni az igazat, azt, hogy édesanyja meghalt. Ezzel a kegyes hazugsággal igyekezett csillapítani Déry fogságát. Így született a Szerelem.

És ezekből a történetekből születik Nyáry Krisztián új kötete is (amely várhatóan októberben jelenik meg), híres színésznőkről és még híresebb írókról, meg persze szerelmeikről, csalódásaikról, regényekben és versekben testet öltő vágyaikról.

Szerző: Fokvári Dóra

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.