Street Arttal folytatódik a Ludwig Lounge!

Valuska László | 2019. február 07. |

Irodalom és képzőművészet több szálon összekapcsolódó viszonyáról indult beszélgetéssorozat a Ludwig Múzeumban még 2018-ban Ludwig Lounge címmel a Könyvesblog együttműködésében. A sorozatban vendégünk volt Dragomán György, Nádasdy Ádám, Simon Márton, Szécsi Noémi és Závada Péter. A koncepció szerint a Ludwig Múzeum aktuális kiállításához kapcsolódva beszélgetünk írókkal vizuális hatásokról, alkotásról, a társművészetek szerepéről.

A Ludwig Lounge 2019-ben is folytatódik, az első alkalommal, február 9-én, szombaton 16 órától a street artot és graffitit bemutató kiállításba hívtuk meg Babiczky Tibort, Kemény Zsófit és Simon Mártont, akik nemcsak a kérdéseinkre válaszolnak, hanem a művekhez kapcsolódva fel is olvasnak (ITT a Facebook-esemény). A kiállítás a Ludwig 30 - Mindig kortárs című születésnapi programsorozatához kapcsolódik, ami rendhagyó módon foglalkozik a múzeum múltjával, jelenével és jövőjével.

A KIÁLLÍTÁS

Felülírás/Insert Grafitti – utca vs. műterem
Február 5.-17.

A zömében a nyolcvanas évekből származó, graffitit, illetve írásos elemeket tartalmazó alkotások a múzeum alapításának évtizedére utalnak, amikor a magas művészetben megjelentek a városi szubkultúra elemei.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.