Szívünk rajta gyerek d:book

Silent book, vicces történelmi kötet és fejlesztő könyv a Szívünk rajta-matricások között

.konyvesblog. | 2019. február 25. |

Februárban megint számos szuper könyv kapott Szívünk rajta-matricát. A kiemelt könyv Molnár T. Eszter A Kóbor Szálló című meseregénye lett (a szerzővel készült mini-interjúnkat ITT olvashatjátok), ebben az összeállításunkban viszont kimondottan a matricásokra fókuszálunk.

Rofusz Kinga: Otthon

Rofusz Kinga: Otthon

Vivandra, 2018, 64 oldal, 3500 HUF

 

„Egy silent bookhoz le kell kicsit lassulni: oda kell figyelni, befelé kell fordulni” – mondta korábbi interjúnkban Rofusz Kinga. A silent book olyan könyv, amely kizárólag képekkel – vagy ahogy, a témának szentelt nagy cikkünkben írtuk, írott szó nélkül – mesél el egy történetet, az Otthon című kötet esetében egy kisfiúét, akinek családja új házba költözik, ez viszont azzal is jár, hogy búcsút kell mondania az addig megszokott, és minden szegletében jól ismert otthonának. „Az Otthonban azt akartam megmutatni, hogy egy ilyen elszakadást igenis el kell gyászolni, és utána felépülhet majd valami új” – mesélte akkor Rofusz Kinga. Ha valaki tanácstalan, hogyan olvasson egy szöveg nélküli könyvet, annak ITT adunk tippeket!

Aurélie Chien Chow Chine: Gaston érzelmei - Féltékeny vagyok

Aurélie Chien Chow Chine: Gaston érzelmei - Féltékeny vagyok

Fordította: Izsó Zita, Scolar Kiadó, 2018, 28 oldal, 1999 HUF

 

Aurélie Chien Chow Chine kötetei az érzelmek feltárásában és kezelésében nyújthatnak segítséget az ovis és kisiskolás korosztálynak. A sorozat darabjai mind egy-egy érzelemre fókuszálnak (düh, félelem, szomorúság, stb.), és hát ebből a sorból természetesen nem maradhat ki a kicsik életét időről időre megkeserítő féltékenység sem. A kötet hőse egy Gaston nevű unikornis, aki az érzelmek hullámzása nyomán változtatja a sörénye színét. Hogy a kis egyszarvú – és vele az olvasók is – hogyan nyerhetik vissza a jókedvüket, arra konkrét tanácsokat is ad a szerző, a gyerekek és a szülők így sokkal tudatosabban kezelhetik ezután az érzelmeiket.

David Whitney: Kódolj!

David Whitney: Kódolj!

Fordította: Nyuli Kinga, Scolar Kiadó, 2018, 208 oldal, 4999 HUF

 

A fejlesztést nem lehet elég korán kezdeni – valami ilyesmi járhatott David Whitney fejében is, aki egy olyan könyvet állított össze a gyerekeknek, melyből ígérete szerint megtanulhatnak majd kódolni. Szerinte eljött az ideje, hogy a számítógépes programozást kicsit másként tanítsuk, mint eddig, ez a könyv pedig ebben a folyamatban nyújthat nagy segítséget. A kötet egyfajta bevezető, és azt ígéri, hogy a gyerekek a leírásokat követve megtanulnak majd kódolni a három legismertebb és legfontosabb programozási nyelven: a HTML-en, a CSS-en és a JavaScript-en.

Frank Schwieger: Zeusz és bandája

Frank Schwieger: Zeusz és bandája

Fordította: Benkő Gitta, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 239 oldal, 2699 HUF

 

A görög mitológia eleve egy nagyon hálás terep, hiszen tele van izgalmas, ellentmondásos, kalandvágyó figurákkal. Frank Schwieger annyiban csavart ezen a történeten, hogy kimondottan viccesen, a poros történelemkönyvekből kiemelve mutatja be az Olümposz lakóit. A kötet átlátható és jól tagolt: minden szereplőnek jutott egy rajzos-ábrás bemutatkozó oldal, majd pedig következnek a már jól ismert, ám a megszokottnál kicsit könnyedebbre hangszerelt történetek. Az eligazodást segíti egy térkép is, az olvasó pedig a saját adatlapja kitöltésével személyesebbé is teheti a kötetet.

Erwin Moser: A macskakirály születésnapja

Erwin Moser: A macskakirály születésnapja

Fordította: Nádori Lídia, Manó Könyvek, 2018, 243 oldal, 2990 HUF

 

A 2017-ben elhunyt osztrák szerző egy igazi klasszikus: könyvei miközben nagyban támaszkodtak a jól ismert mesehagyományokra, mégis képes volt arra, hogy humorával, egyéni látásmódjával folyamatosan újabb és újabb olvasókat nyerjen meg magának. A macskakirály születésnapjában a címszereplő, Fokhagymás Morci elvárja az alattvalóitól, hogy valami egészen különleges ajándékkal dobják fel a máskülönben unalmasnak ígérkező születésnapját. Arra a három titokzatos alakra azonban ő sincs felkészülve, akik az éj leple alatt akcióba lendülnek a mit sem sejtő Morci ellen.

Bodor Attila: A tél menyasszonya

Bodor Attila: A tél menyasszonya

Könyvmolyképző Kiadó, 2018, 72 oldal, 2299 HUF

 

Bodor Attila mesehőse egy olyan királylány, akinek nincs szíve. Az udvarhölgyek tartanak tőle és kicsúfolják, így aztán nagyon magányosan telnek a Zelka nevű királylány napjai. Egészen addig, amíg meg nem születik a kishúga, ezzel ugyanis egy csapásra megváltozik az élete. A királyság viszont fordulóponthoz érkezett, a Tél ugyanis egy lányt követel, Zelka viszont nem hagyja, hogy feláldozzák a kishúgát, helyette ő maga kerekedik fel, hogy eljusson az Örök Tél Birodalmába. Bodor Attila az odaadásról, az önzetlenségről és a feltétel nélküli szeretetről mesél a legkisebbeknek, Zelka történetét pedig Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik teljessé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.