Sherlock Holmes számítástechnika órákat vesz

-czky- | 2007. augusztus 25. |
B- Patricia Cornwell: Különös kegyetlenséggel, Pécs, 2007, Alexandra, 336 oldal, 2699 Ft

Nem tudom, hogy ez volt-e a kiadó célja, de én egyenesen halálra rémültem, amikor megláttam Patricia Cornwell könyvének borítóját. Dombornyomott aranybetűk, tipikusan Danielle Steel-es giccs-grafika és színvilág. A cím (Különös kegyetlenséggel) és a bal oldalon elhelyezett villamosszék azért sejtetni engedte, hogy nem lányregénnyel lesz dolgom.

Azaz kicsit mégis, mert a regény főalakja, Dr. Kay Scarpetta, igazságügyi orvosszakértő történetesen egyedülálló nő, aki az események üresjárataiban meg-meghatódik saját szörnyű sorsán, merényletben elvesztett férjére gondol stb. A könyv első kiadása egyébként 1997-ben jelent meg az Európa Kiadó gondozásában, ami azért jelent némi biztosítékot arra nézvést, hogy nem igénytelen kiadvánnyal állunk szemben.

A nyomozás nagyon titokzatos körülmények között indul. A helyszín: Richmond, Virginia állam. Néhány nappal karácsony előtt kivégzik a tíz évvel korábban villamosszék általi halálra ítélt gyilkost, Ronnie Joe Waddelt. Aztán az ő ujjlenyomatait találják friss gyilkosságok helyszínén. Ráadásul még az elkövetés módja is a halottra vall. Emellé jönnek még különféle megvesztegetési ügyek, és természetesen a politika is belekeveredik a játszmába.

A fülszövegen az olvasható, hogy „Scarpetta olyan, mint Sherlock Holmes: nem a nyers erőt, hanem az eszét használja a gyilkos leleplezéséhez.” Ez a kijelentés két dolog miatt sem áll meg: egyrészt nehéz elképzelni, amint egy filigrán kórboncnok nyers erőt alkalmaz, másrészt pedig Scarpetta módszere és intellektusa távolról sem hasonlítható Sherlock Holmeséhoz. A nyomozás vonalvezetése inkább a méltán(?) elhíresült Helyszínelők (New York-i, Miami stb.)-sorozattal mutat rokonságot: rengeteg számítástechnikai kütyü, elemi szálak mikroszkópos vizsgálata, Blue Lite-típusú helyszíni nyomelemzés. Javarészt nem az intellektus dolgozik tehát, hanem a technológia.

Talán nem késő leszögeznem: az imént felsorolt dolgok nem válnak a könyv kárára. A különös kegyetlenséggel egyáltalán nem rossz könyv. Egy jól – de nem kiemelkedően jól – megírt krimi, amely gyakorlatilag végig képes fenntartani a feszültséget. Két problémája van csupán a regénynek. Az egyik, hogy a fentebb már említett lelki vonal (Scarpetta múltidéző töprengései) sajnos nem bizonyul működőképesnek: vázlatos, gyenge és sablonos. A másik probléma: a befejezés, ami egyrészt suta, másrészt pedig erőltetetten sejtelmes. Ez persze marketing-szempontból nem rossz fogás, mert így szívesen elolvasnám a következő részt is, de ettől még átlátszó és szemtelen.


TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.