Általános cikkek képregény 2008 shakespeare

Vértől csatakos Shakespeare-hősök

Könyves Magazin | 2008. február 26. |


(forrás: classicalcomics.com)

Angliában marcona főszereplővel és horrorfilmből szökött zombibanyákkal próbálják népszerűvé tenni az irodalmi klasszikusokat a Pókember-rajongó nemzedék számára. A minap került a piacra az az új képregény, amely Shakespeare Macbeth-jét dolgozza fel. A kiadvány újabb próbálkozás a gyerekek érdeklődésének felkeltésére Shakespeare iránt; a szerzők célkitűzése, hogy a történet néha felelmetes képi megjelenítésével a tanulókhoz sikerüljön közelebb hozni Shakespeare régi nyelvezetét és vegyék észre: lehet, hogy a szöveg régies, de a történet máig új és eleven. A gyerekek ódzkodásának oka, hogy legtöbbjük számára Shakespeare nyelve annyira érthetetlen, hogy a cselekmény alapvető elemeivel sincsenek tisztában. A képregény illusztrációi segíthetnek a megértésben, főleg, hogy a dialógusok képi megjelenítésével az olyan átvitt kifejezések is érthetővé válnak, amelyek eddig teljesen zavarosak voltak a gyerekek számára.

A Classical Comics sorozatban a Macbethttel egy időben jelent meg az V. Henrik, és tervezik további klasszikusok megjelentetését is: a Jane Eyre, a Szép remények és a Frankenstein is hamarosan piacra kerül. A sorozat oktatási célú felhasználást az is jelzi, hogy egy történetet három különböző változatban jelentetnek meg: az első változat az eredeti szöveg (original text) - a mű teljes szövege képregénybuborékokba rendezve, persze annyi változtatás azért történt, hogy a versszakok nem külön sorokba vannak szedve és a képregény műfajának megfelelően nagybetűs lett a szöveg. A második egy egyszerűsített változat (plain text), amelyben az eredeti korai modern angol szöveg korszerűsített változata olvasható; és azoknak, akik nem akarnak sokat olvasni, van egy harmadik, rövidített változat is (quick text).  A rajzokat egy veterán képregény-illusztrátor, John Haward készítette, aki eddigi munkája során számtalan karaktert megfestett már Hellboytól kezdve a KISS zenekar tagjain át a zakkant Jokerig.

 

A kiadó ugyanolyan sikereket vár a kardos-varázslós fantasy stílusban elmesélt Macbeth-től, mint amilyen Baz Luhrmann  Rómeó+Júlia filmje volt, amely több százezer tinédzserből csinált egycsapásra Shakespeare-rajongót azzal, hogy sportkocsis-maffiózós-pisztolypárbajos környezetbe helyezte át jól ismert történetet.

Szol.köz.:A Macbeth és az V. Henrik ezen az oldalon rendelhető meg 9.99 angol fontért.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.