Általános cikkek gyerek 2008 bán csaba

Rendhagyó babanapló

Tweek | 2008. október 27. |

C+
Bán Csaba: Égi tünemény. Naphegy Kiadó, 2008, 292 oldal, 1990 Ft.

 

Be kell vallanom, rettegtem attól, hogy elolvassam ezt a könyvet. A daganatos betegségeket és a kezelésüket a felnőtt emberek is nehezen viselik, hát még egy újszülött, aki aligha tudja egyértelműen jelezni, mi, hol fáj neki. Eleinte az is zavart egy kicsit, hogy valaki a nyilvánosság elé tárja a pokoljárását, még ha el is fogadom, hogy a „megosztott fájdalom kevésbé fáj”, és tény, a vigasztaló, biztató kommentek sokat segíthetnek. A szerző eredetileg blogot írt a kislányáról, Szonjáról; a regény ezekből a bejegyzésekből áll össze. Megnyugodtam, amikor a belső borítón megláttam a kislány fényképét: nagyszerű, gondoltam; pár hetet adtak neki, amikor diagnosztizálták a betegséget, és már kétéves. Ha műfaji kérdéseket akarok feszegetni, a blogregény tekinthető rendhagyó babanaplónak; a szülő figyelemmel követi a baba cseperedését, elmeséli az ezzel kapcsolatos vicces vagy megható szituációkat, csakhogy ez esetben minden apró esemény más értelemmel ruházódik fel: a túlélésre való esély jele.
Az alaphelyzet eléggé nyomasztó, és ha már súlyosan beteg gyerekről beszélünk, a sorstársak kálváriájáról is szó esik (megrázó történeteket olvashatunk fájdalmasan korán elhunyt vagy súlyosan beteg kisgyerekekről). Ahogy telik az idő, a szülők is bizakodni kezdenek, a bejegyzések egyre kevésbé komorak, a szerző a fő történetszál mellett el-elkalandozik más témák felé, elsősorban a bejegyzések idejének eseményeiről, de gyakran elmélkedik társadalmi jelenségekről is, mint például a gyerekvállalási kedv vagy a nők szülés utáni munkába állása Magyarországon. A szöveg kevésbé kötetlen; megalkotottabb, mint amit az internetes műfajoktól megszokhattunk, és ezt a jelleget erősítik a más szerzőktől való idézetek, illetve ezek játékos elferdítése (azt azért meg kell jegyeznem, hogy ezek nem mindig olyan frappánsak). Humorérzékre az élet során adódó valamennyi szituáció során szükség van, még élet-halál-kérdésekben is, úgyhogy ez a hozzáállás mindenképpen erénye a könyvnek.
Az viszont kifejezetten ízléstelen volna tőlem, ha belemennék, kik lehetnek a könyv potenciális olvasói, „a hasonló helyzetben lévő szülőknek ajánlott” kifejezés több mint tapintatlan, a könyv gyakorlati – értsd: terápiás − hasznosságát felvetni pedig eszemben sincs, és nem is ez a lényege; ez a kötet azok számára is érdekes olvasmány lehet, akik nem érintettek.
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.