Radcliffe szarvakat növeszt új filmjében

.konyvesblog. | 2012. július 17. |

Daniel Radcliffe játssza a főszerepet Joe Hill Szarvak című regényének filmadaptációjában – írja a Hollywood Reporter. A rendező, Alexandre Aja ódákat zengett a könyvről, melynek elolvasása után – mint fogalmazott – nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy „alábukjon az ördögi alvilágba”.

A Szarvak 2010-ben jelent meg az Egyesült Államokban, és hamar nemzetközi sikerkönyvvé vált (magyarul 2012-ben jelent meg az Európánál). A történet középpontjában egy Ig Perrish nevű férfi áll (az ő bőrébe bújik majd Radcliffe), aki egy alkoholgőzös éjszaka után arra ébred, hogy szarvak nőttek a halántékán.

A férfi bár sok mindenen keresztülment az elmúlt egy évben – így például az egész városka azzal vádolja, hogy brutálisan megerőszakolta és megölte szerelmét, Merrint, igaz, a bűncselekményt bizonyítani nem lehet –, de ez már neki is sok. A legmeglepőbb azonban mégis az, hogy az embereket nem rázza meg különösebben Ig Perrish látványa, sőt, legnagyobb döbbenetére megnyílnak előtte.

Az iskolás lányra vágyó orvos, a járőrtársáról szexuális álmokat szövögető rendőr, vagy a házas asszonnyal hetyegő pap, mind-mind saját legtitkosabb, legmocskosabb vágyaikat és gondolataikat osztják meg vele, érintésére pedig múltbéli bűnök egész sora tárul fel. Nem kivételek ez alól a tulajdon szülei sem. Ig azonban nagyon hamar rájön arra, hogy bizarr új képessége fegyver is lehet a kezében, eszköz, amelynek segítségével kiderítheti, hogy ki és miért ölte meg egy évvel korábban Merrint.

Ha úgyis a földi pokolban kell élned, ördögnek lenni kifizetődőbb”, vallja.

Joe Hill persze csak első blikkre tűnhet kvázi ismeretlen amerikai írónak (bár annyira nem lehet ismeretlen a magyar olvasók előtt sem, hiszen A szív alakú doboz című könyve 2008-ban jelent meg itthon). A Joseph Hillstrom King néven született író (és novellista és képregényíró) ugyanakkor nem esett messze a „fájától”, édesapja ugyanis nem más, mint Stephen King – ezt azonban csak 2007-ben ismerte el nyilvánosan.  

Joe Hill a névváltoztatást korábban azzal indokolta, hogy rettegett attól, hogy egy kiadó a vezetékneve láttán könnyű pénzt szimatoljon. Saját bevallása szerint nem akart egy középszerű könyvvel kijönni, amit az emberek csak az apja miatt vettek volna meg. Éppen ezért tíz évig titkolta, még az ügynöke előtt is, hogy kicsoda valójában. Közben megírt négy könyvet, amik a kutyának se kellettek, köztük „egy ezeroldalas fantasy-regényt, amelyet három évig írtam, és amelyet mindenki visszadobott”.

Hill azonban ma már nyugodt szívvel vállalja fel ország-világ előtt, hogy kinek is a fia, hiszen, mint mondja, már azelőtt sikereket aratott novelláskötetével (20th Century Ghosts) és első regényével (A szív alakú doboz), hogy a rokoni nexus kitudódott volna.

Részlet a könyvből itt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.