Általános cikkek 2009 irodalmi radar

Februári lelkesedés? - Radar

sonnyK | 2009. február 02. |

Nehéz lelkesítő mondani az aktuális heti felhozatalról, de még így is picit jobban állunk, mint a múlt héten. Lassan valóban kezd hatalmába keríteni az érzés, hogy feleslegesen radarozunk itt hétről, hétre, ugyanis szinte nincs miről lemaradni. Mindegy, én azért még mindig hiszek abban, hogy időnként sikerül valami olyasmire felhívnunk a figyelmet, ami t esetleg nem vettünk észre a heti kínálatból és kiderül, hogy azért mégis érdemes volt megnézni, lehet, hogy nem ezen a héten, de előbb-utóbb csak…


Tolnai Szabolcs: Fövenyóra


A hétfő a szokásos lagymatag tempóban kezdődik. Ugye, már mondani se kell, az m1-en hétköznaponként háromszor (17:10, 19:20 és olyan 23 óra körül, hétfőn pont 23:10-től) MobilVers, változatos színvonalon, de mégiscsak van. Délután az m2-n a követhetetlenül felbukkanó A múzsa csókja című sorozatban ezúttal Arany János neje Ercsey Julianna lesz terítéken. A széria hol ezen, hol azon a napon tűnik fel a képernyőn, egy azonban változatlan, valószínűleg nem lesznek otthon 15:00 órakor, amikor kezdődik. Este ugyanitt Az ügynök halála 1985-ből, ugye emlékeznek, hogy úgy kb. két hete volt ez már az egyesen, most 23:30-tól pótolhatnak.

Kedden az m2-n újabb lehetetlen időpontban, 13:20-tól Rostand klasszikusának klasszikussá vált feldolgozása 1950-ből. Este a Duna TV a Fövenyórát tűzi műsorra 19:55-től. Danilo Kiš regényéből Tolnai Szabolcs készített filmet, amelyet kissé vegyesen fogadott a honi kritika, Pohárnok operatőri munkájával viszont mindenki elégedett volt, kapott is érte a tavalyi szemlén díjat. A regényről nemsokára egy remek recenzió jelenik meg nálunk, addig is nézzék meg a filmet!

Sajnos, szerdára és csütörtökre nem találtam semmi néznivalót. A péntekünk viszont jobban alakul. Az m2 idén átveszi a Duna TV szerepét, ahol tavaly remek orosz adaptációkat vetítettek, most a királyi kettes húzott bele és úgy látszik ők Borisz Akunyinra álltak be, az Azazel után most a nemrégiben magyarul is megjelent könyvének négyrészes feldolgozása indul 21:00 órától, ráadásul a főszereplő a nagyszerű Nikita Mihalkov, a adaptált regény pedig Az államtanácsos. Látják, december elején még az sem tudtam, ki az az Akunyin, bezzeg most, még mondja valaki nálunk nem lehet művelődni!

Az m1-en a főműsoridőt péntekre kibérelte Agatha Christie, 20:10-től folytatódik a Poirot-sorozat A harmadik lánnyal, a második rész, talán már mondanom sem kell, szombaton 5 perccel később kezdődik. Aztán, mielőtt véget érne a nap, még jön a Sade márki játékai című film, ami a hírhedt író utolsó 12 évét dolgozza fel, jól-rosszul.

Szombaton délután klasszikus magyar regény adaptáció az m2-n, Rab ember fiai 15:30-tól. Az m1 este a Leány gyöngy fülbevalóval című filmet vetíti, a regényt nem olvastam, a film nézhető, Veermer és múzsája 22:45-től. Az HBO-ról nem szoktunk filmet ajánlani, mert az nincs mindenkinek, de tegyünk egy kivételt! 20:00 órától a Kés, villa, olló című filmet nézhetjük meg, amelyet Augusten Burroughs írt, akit most már a magyar olvasók is ismerhetnek A farkas az asztalnál című regényéről. A TV2 is tartogat egy szívet melengető meglepetést szombat éjszakára, 23:30-tól Ragyogás, Kubrick készítette el a legjobb Stephen King adaptációt ezzel, Jack Nicholson pedig ki tudja hányadszor már, felejthetetlenül játszik.

Vasárnap persze az RTL Klub válaszol a vetélytársnak Carpenter rendezésében újabb King regény feldolgozása, 23:10-től Christine.

A rádióban hétköznaponként 13:23-tól folytatódnak Petőfi Úti jegyzetei, esténként 20:04-től ezen a héten a Hollóidő, Szilágyi István e fórumon is méltatott regényét nem szabadna kihagyni az mr1-en. Szombaton Poe novellájának feldolgozása 20:33-tól A fekete macska.

Tudták, hogy Boris Vian zenésznek sem volt utolsó? Itt a bizonyíték! Szép hetet!

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.