Általános cikkek a nagy gatsby f.scott fitzgerald

Online elérhető F. Scott Fitzgerald főkönyve

.konyvesblog. | 2013. május 03. |

F-Scott-Fitzgeralds-ledge-010.jpg

Fotó: Jeffrey Collins/AP

A Dél-Karolinai Egyetem Thomas Cooper könyvtárának kutatói online elérhetővé tették F. Scott Fitzgerald főkönyvét, vagyis életének és bevételeinek részletes krónikáját. A főkönyvben az író sorra veszi műveit és a belőlük készült filmes és színpadi adaptációkat, valamint feljegyzi az értük kapott összegeket is. A mocskos anyagiakban, és a hozzájuk fűzött kommentárokban itt lehet kutakodni.

A főkönyv öt fejezetből áll. Az elsőben a publikált műveiről ír, a másodikban feljegyzi az összes pénzt, amit leszerelése óta az írásért kapott, de külön fejezetben számol be az adaptációkból szerzett pénzről, felesége bevételeiről, és saját életútjának főbb eseményeiről is.

Az első bejegyzés 1919-ben vagy 1920-ban született, miután Fitzgerald leszerelt a hadseregből, és New Yorkba költözött, hogy íróként kezdjen új életet. 1919-ről, vagyis az évről, amikor első regényét a kiadó, házassági ajánlatát pedig Zelda Sayre fogadta el, élete legfontosabb éveként ír. Nyomorult és eksztatikus, hatalmas sikerként.

Egy 1925-ös bejegyzés szerint Fitzgerald alig 2000 dollárt kapott A nagy Gatsby-ért, vagyis épp annyit, amennyit a The Saturday Evening Postban megjelent egyetlen novellájáért. A Cannes-ban debütáló, és május 16-án végre tényleg mozikba kerülő Gatsby-sztori mellé később újabb összegek kerültek. A regény megfilmesítési jogait külföldre 16.666 dollárért adta el, egy másik bejegyzésben pedig a színpadi változat után járó 5000 dollárról ír.

Az egyetem kutatói szerint Fitzgerald nagyon tudatosan vezette a könyvet. Sokkal jobban képben volt pénzügyeivel kapcsolatban, mint azt egy ilyen hedonista művészemberről gondolnánk, bár a helyesírás, és a számtan nem voltak az erősségei.

Forrás: DailyMail

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.