Z: Zelda Fitzgerald regénye

.konyvesblog. | 2013. március 25. |

Történeteim hősnőjét vettem el – vallotta egyszer a feleségéről F. Scott Fitzgerald. Legendás házasság volt az övék, számos csúcs- és mélyponttal, extravagáns életvitelükről pedig előszeretettel számoltak be a korabeli lapok. A nagy Gatsby – hónapok óta bemutatás előtt álló – filmfeldolgozása újra a figyelem középpontjába helyezte az „elveszett nemzedék” egyik leghíresebb képviselőjét, egy Amerikában a napokban megjelenő friss könyv ugyanakkor a házaspár másik tagjának a történetét meséli el.

A Z: A Novel of Zelda Fitzgerald című kötet Mrs. Fitzgerald szemszögéből ad betekintést a házasságuk éveibe, de mesél az alabamai gyerekkorról, a megismerkedésükről (a 17 éves szépség és a fiatal hadnagy 1918-ban egy táncos mulatságon szeretett egymásba Montgomeryben), és a Hemingwayhez fűződő, kezdetben szívélyes, majd elhidegülő kapcsolatáról is.

Hemingway első házasságáról egyébként tavaly novemberben jelent meg a The Paris Wife című kötet. Paula McLain regénye ugyancsak a húszas évekbe, földrajzilag pedig Párizsba vezet, miközben a feleség, Hadley Richardson fiktív beszámolója alapján a fiatal, még a valódi írói sikerei előtt álló Hemingway portréját vázolja fel az olvasó előtt.

A Z: A Novel of Zelda Fitzgerald című regényből itt és itt olvasható egy-egy részlet.

Forrás. NPR