Gémkapocs és borotvahab maradt Horthy István repülőgépéből?

Valuska László | 2013. február 16. |

Natalija Nyikityina: Hazatérek hozzád - Egy magyar pilóta, aki legyőzte a háborút

Libri Könyvkiadó, 2013, 404 oldal, 2392 HUF

Nyikityina-2557.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Hogyan változtatja meg egy gémkapocs a történelem menetét? Gróf Horthy István ujjlenyomata rajta van még az 1942-ben lezuhant repülőjének botkormányán? Mi köze egy repülőgéproncsnak az irodalomhoz? Tapsolt már borotvahabnak? Egy hihetetlen, a hollywoodi dramaturgiai fordulatokat sem nélkülöző estén a magyarság repülőgépdarabokat kapott vissza, valaki más egy tőrt, sőt volt aki egy Bibliát is. A Corinthia Hotel Szent Olga ikonosztázzal feldíszített dísztermében tartotta a Libri Kiadó új könyvének, Natalija Nyikityina Hazatérek hozzád című regényének bemutatóját.

Az orosz milliárdos szerzőnő szép, a kiadó szerint Az angol betegre emlékeztető szerelmi történetet írt egy magyar pilótáról, Imréről, akinek a gépét az orosz fronton lövik le. A borzalmas orosz telet kell egyedül túlélnie,  még a tőrét is elveszti, amely pedig számára a becsület és a hűség jelképe, viszont találkozik egy Olga nevű orosz parasztlánnyal. A Hazatérek hozzád egy második világháborús szerelmi történet, és mivel még nem olvastuk el, a könyvbemutatótól vártuk, hogy kiderüljön róla valami. Ez komoly kihívás volt, mert az előzetesen kiküldött meghívó alapján egy átlagos, beszélgetős könyvbemutatót vártunk, de mivel az írónő egyáltalán nem akart megszólalni, így egy összetett, az orosz-magyar barátságot alapjaiban meghatározó, roncsokkal, tőrrel, halottakkal tarkított estet kaptunk.

Nyikityina-2552.jpgBalról a második Natalija Nyikityina

Natalija Nyikityina valószínűleg csodálatos asszony, ezt ebben a beszámolóban most megpróbálok bizonyítani, ha már egy egész este szólt róla, de bevallom, kissé nehéz dolgom van. A kiadóvezető utáni első felszólalóként Nagymaros polgármestere, Petrovics László például arról beszélt sokat, hogy a Nagymaroson élő írónő a Szent Olga Alapítványon keresztül adott 15 millió forintjával egy tűzoltóautó és egy sürgősségi mentőautó megvásárlásához, egy szobor elkészültéhez és egy templom felújításához járult hozzá. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a pravoszláv egyház első szentjéről elnevezett Szent Olga Alapítvány a hit erősítéséért dolgozik. Meg azért is, hogy a Magyar Roncskutatók Egyesülete eljusson Oroszországba felkutatni Horthy István repülőhadnagy repülőgépének roncsait.  - Horthy 1942. augusztus 20-án  5 óra 7 perckor zuhant le gépével. És itt vesztettük el egy időre Natalia Nyikityinát ebben a történetben.

A Horthy-repülő darabjait egy magyar katonai expedíció megtalálta, foglalhatnánk össze röviden Magó Károly zászlós power pointtal alaposan alátámasztott, színekkel és bullet pointokkal kiemelt előadását. Elmentek Voronyezsbe, és az orosz újságok szerint pár perc alatt megtalálták a roncs darabjait (remek, részletes blogbejegyzés az expedícióról itt): borotvahabot, gémkapcsot, töltényhüvelyt, botkormány-darabot és lámpafedelet is találtak.

Nyikityina-2597.jpgA jobb kézben a botkormány, amit a zászlós előtt utoljára Horthy István fogott!

Nem volt váratlan tehát, hogy a polgármester után a Magyar Roncskutatók Egyesületének tiszteletbeli tagja, Punka György méltatta a könyvet, aki joggal tette fel mindannyiunk számára a kérdést: "Repülni, védeni a hazát, lehet ennél szentebb feladat?" Majd meg sem várva a választ kérdezett újra: "Ne ölj - mondja a hatodik parancsolat, de ha a hazáért teszem?" Én a Hazát nagy h-val hallottam a beszédben, most úgyis írom. Egy idő után valahogy mindenki a második világháborúról kezdett beszélni, sőt Karády Katalin is megjelent egy Youtube-felvételen borzasztó minőségben.

Az ezután következő Magyar-orosz Baráti Társaság orosz alelnöke, Alekszej Anatolij annyira komolyan vette a szerepét, hogy képeket mutogatott arról, hogy meglátogatták a doni emlékművet. Én személy szerint örültem annak, hogy ott egy múzeumba is eljutottak, emberekkel találkoztak és talán még egy imát is elmondtak. Az est dramaturgiai csúcspontjaiért felelős hollywoodi csapat pontosan tudta, hogy itt egy kicsit le kell ültetni az amúgy vidám hangulatot, hogy utána az egész est végére olyan érzelmi csúcspontot építsenek, amire talán csak Steven Spielberg lenne képes. A Librire és Spielbergre is jellemző, hogy szeretik többször lezárni a dramaturgiát, mert egy lezárás nem lezárás, írták fel a füzetükbe.

A személyes, a családi és a nemzeti tragédiát sűrítették össze három kulcsfontosságú jelenetben: A korábban hallott zászlós kapott szót és power pointot megint és bemutatott egy dögcédulát, amelynek felfedte tulajdonosát, zászlóalját, születési helyét. A dögcédula tulajdonosa 70 éve eltűnt, vagyis a család hetven éve várja vissza az illetőt, mondták el lassan is, hogy értsük. Ekkor reménykedtem, hogy betolják a hetven éve eltűnt katonát. Sajnos nem ez történt: Terike nénit kérték meg, hogy álljon fel, mert már nem kell tovább várnia a testvérét. És mivel ezt közölték vele, ezért kapott a katonaság tábori papjától egy Bibliát is.

Nyikityina-2623.jpgTeri néni megkapja a Bibliát

Ha valaki közben elfelejtette volna, hogy könyvbemutatón van, akkor ezután újra rájöhetett, mivel megint Natalija Nyikityináról beszéltek, akinek édesapja 50 évesen egy dísztőrt kapott ajándékba pilótatársától, aki arrafele teljesített katonai szolgálatot, ahol sok magyar pilóta meghalt. A tőrre azt írták, Szántó Imre hadnagynak. Nyikityina az életének egy jelentős részét arra tette fel, hogy felkutassa a dísztőr tulajdonosának családját, így az est második lezárásaként átadták a rokonoknak a dísztárgyat. A Hazatérek hozzád című regényt egyébként azért írta, hogy megörökítse ennek a Szántó Imrének oroszországi történetét, azaz, hogy mi történt volna vele, ha túléli a háborút.

Nyikityina-2644.jpgÁtadjákák az oroszok a dísztőrt

A harmadik lezárásra sem kellett sokat várni: ha már felkutatták Horthy István repülőjének roncsait, akkor mindezt át is adták egy dobozban a gémkapocstól a botkormányon át a borotvahabig. A borotvahab felmutatásánál egy asszony tapsban tört ki, ez pedig már talán a Monthy Pythonnak is sok lett volna. Sajnos a nagy kavarodásban végül nem derült ki, hogy ki kapta meg a roncsdarabokkal teli dobozt, mert a bemutatót követő állófogadáson is ott állt magában a színpadon

Nyikityina-2506.jpgA dísztőr

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.