Általános cikkek 2009 burgess napi kötelező

Napi kötelező: A Clockwork Orange - Gépnarancs

.:wendy:. | 2009. február 12. |

Eheti vezérszavunk a GYÜMÖLCS lesz, elsőnek itt is van a disztópia-regények egyik legjobbika, Anthony Burgess leghíresebb regénye, A Clockwork Orange, magyarul a Gépnarancs. Hosszan sorolhatnám Burgess többi nagyszerű könyvét - szerencsére a Carthaphilusnak köszönhetően egyre több olvasható is magyarul - de igaz, ami igaz, a Gépnarancs sikerét Burgess semelyik másik könyve nem érte el. Ehhez természetesen hozzájárult Kubrick 1971-es filmje is (magyarul Mechanikus narancs), amely hatalmas másodvirágzást hozott a '62-es regénynek. A siker mellett persze rengetegen támadták a filmet és mellette a könyvet is, hogy az erőszakra buzdítja a fiatalokat. Burgessnek nemcsak a média előtt kellett kiállnia a könyvért és a filmért a rendező helyett - Kubrick szó szerint elbújt a nyilvánosság elől a premier után -, hanem pereket is kapott a nyakába.

A regényben a kamasz Alex és bandája a végsőkig elidegenedett és nemtörődöm felnőtt társadalom elleni lázadásként az erőszakhoz menekül, ám ami még érdekesebb, olyan sajátos keverék nyelvet alkotnak (Nadsat), amit a felnőttek alig értenek. A főként orosz szavak belekeverése a nyelvbe egyfajta lázadásként is értelmezhető: így lesznek különlegesek, a kiüresedett nyelvet és világot így töltik meg erőszakos, ám mégis saját, egyedi tartalommal. A magyar fordítás sajnos nem tudja átadni az eredeti félig angol-félig orosz keverék nyelv által hordozott sajátos hangulatot, többletjelentést, ezért ha tehetjük, mindenképp ajánlott angolul olvasni.

A könyvben Burgess saját személyes tragédiáját is feldolgozza: Burgess első feleségét fiatalon megerőszakolta és brutálisan megverte egy csapat amerikai katona, a támadásból az asszony sosem tudott sem lelkileg, sem testileg felépülni teljesen. A regény egyik kulcsfontosságú motívuma, hogy Alexék megerőszakolják és megölik az egyik főszereplő F. Alexander, író feleségét.

Érdekesség még a regény címéhez: az orang malájul embert jelent, a hosszú évekig Malájziában élő Burgess nem véletlenül választotta tehát a narancsot, utalva erre a regényben szereplő mechanikusan működő, butaságba taszított emberekre.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.