Általános cikkek

Mutatjuk az új le Carré-borítót!

.konyvesblog. | 2017. március 23. |

john-le-carre-galambok-alagutja-b1.jpgA Könyves Magazinnak van egy Három kívánság című rovata: ebben mindig felsoroljuk, hogy a külföldi friss megjelenések közül miket olvasnánk szívesen magyarul is. A tavaly őszi számban az egyik kívánságunk épp az volt, hogy jelenjen meg magyarul John le Carré önéletrajzi könyve, a Pigeon Tunnel.

Utóbbi tavaly szeptemberben jelent meg angolul, akkor ezt írtuk róla:

"Az író a könyvben felidézi találkozásait olyan befolyásos döntéshozókkal, mint Margaret Thatcher, Jasszer Arafat vagy éppen Rupert Murdoch, akivel 1991-ben találkozott. A médiamágnás találkozásukkor gorombán aziránt érdeklődött, hogy vajon ki ölhette meg Robert Maxwell médiacézárt, aki 1991-ben a jachtjáról rejtélyes körülmények között vízbe esett és a tengerbe fulladt. Le Carrénak fogalma sem volt, de bedobta az izraeli titkosszolgálatot. Murdochnak ezek után elég sietős lett, és közös ebédjük mindössze 25 percig tartott."

A kötet Galambok alagútja címmel tavasszal megjelenik az Agave gondozásában. A kiadó ígérete szerint az életrajzi könyvben John le Carré olyan eseményeket mutat be, amelyeknek részese volt, azzal a morális kétértelműséggel, ami a regényeit is áthatja.

Többek közt olvashatunk egy bejrúti szálloda papagájáról, ami a gépfegyverropogást és Beethoven V. szimfóniáját tökéletesen utánozza; a temetetlen holtak ruandai múzeumáról, ahol a szerző az országban lezajlott vérengzés után járt; 1982 szilveszteréről, amit együtt ünnepelt Jasszer Arafattal és parancsnoki karának tagjaival; egy német terrorista nővel létrejött találkozójáról a Negev-sivatag börtönében; a Nobel-díjas Andrej Szaharovról, a nagy atomfizikusról, szovjet ellenzékiről; két korábbi KGB-főnökkel folytatott beszélgetéséről. De olvashatunk arról is, hogyan készült Alec Guinness George Smiley szerepére, amit a Suszter, szabó, baka, kém és a Csapda című regényekből a BBC által készített legendás tévéfilmekben játszott, vagy arról a női segélyszervezeti munkásról, akiről a szerző az Elszánt diplomata főhősét mintázta.

A borítót először a Könyvesblogon láthatjátok, a kötet várhatóan május elején fog megjelenni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.