Murakami imád vasalni

.konyvesblog. | 2014. augusztus 25. |

Haruki+Murakami+HarukiMurakami.pngA nyilvános szereplést szinte alig vállaló Murakami Haruki a hétvégén Edinburgh-gel tett kivételt. A nemzetközi könyvfesztiválon mesélt egyes szám harmadik személyről, fordításról és egyik kedvenc hobbijáról, a vasalásról.

Kapcsolódó cikkeink:

Murakami Haruki csodálatos világa

5 Murakami-könyv, amit el kell olvasnod

  • Kiderült, hogy Murakami azért nem kedveli az E/3.-t, mert úgy érzi, ha harmadik személyben beszél hőseiről, az olyan, mintha lenézné őket. Szeret ugyanazon a szinten állni szereplőivel, mert szerinte így demokratikus. Mióta az első regénye 1979-ben megjelent, minden könyvét E/1.-ben írta - az első harmadik személyben elmesélt történetére húsz évet kellett várni, ez volt a Kafka a tengerparton.
  • Amikor fiatalabb volt, épp olyan szeretett volna lenni, mint A kurblimadár krónikája című regényének főőpse, Toru Okada. Egy nyugodt ember, békés élettel. A tervét végül nem sikerült megvalósítania, hála a könyveinek.
  • Imád vasalni.
  • Nem szeret erőszakról és szexuális zaklatásról írni, de van, hogy a történet megkívánja. A kurblimadár szörnyűségei miatt még a fordítók is panaszkodtak neki, pedig szerinte megírni sokkal félelmetesebb az ilyesmit, mint lefordítani.
  • Megszállottja a kútnak, az elefántnak, a macskának, a hűtőszekrénynek, a vasalásnak, ám nem tudja megmagyarázni, hogy miért.
  • A kutakhoz például annyira vonzódik, hogy nagy álma egy kút alján üldögélni, elszigetelve mindentől.
  • Élete tele van furcsa véletlenekkel. Edinburgh-be például egy olyan tolmács kísérte, aki korábban pincérként dolgozott Murakami, és felesége Yoko jazzclubjában, a Peter Catben.
  • És hogy mi a legjobb Murakami szerint abban, ha az ember író? Hát az, hogy nem kell ingáznia, nem kell értekezletekre járnia, és nincs főnöke.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.