Általános cikkek krimi alexandra robin cook

Mit szerettem Robin Cookban?

picidzé | 2008. november 20. |

E
Robin Cook: Halálcsapda, Alexandra kiadó, 2008, 448 oldal, 2000 Ft.

 

Nagyjából tizenöt évvel ezelőtt vettem utoljára kezembe Robin Cook könyvet, amely – már nem tudom, melyik volt - akkoriban hűdetitokzatosnak és hűdeizgalmasnak tűnt. Rekurzív könyvélményben volt most részem, hiszen nagyjából ötven oldal elolvasása után hűdetitokzatosnak és hűdeizgalmasnak tűnik a kérdés, hogy mi a rossebet zabáltam én akkor Cookban. Szerencsére kevés igazán rossz könyvet olvasok végig, mivel az én koromban az ember már meggondolja, mire fecsérli kevés szabadidejét. Ez persze azt jelenti, hogy nem tudom felbecsülni, mennyire tipikus szemét a Halálcsapda. Könnyen lehet, hogy nagyságrenddel rosszabb könyvekkel vannak tele a b*szós-partraszállós állvány polcai, de ezt már sosem fogom megtudni.

A legutóbbi szerkesztőségi ülésen mindkét szerkesztő a fejemre olvasta, hogy az utóbbi időben sok csúnya szót használtam, és mindent lehúztam a sárba, amit csak a kezem közé adtak. Görcsösen próbáltam így BÁRMI pozitívat találni a Halálcsapdában, de egyszerűen nem ment. Elnézést kérek a KönyvesBlog minden olvasójától, Robin Cook minden rajongójától, személyesen Matyi Dezső úrtól és egyáltalán minden írástudótól, de sajnos muszáj fikáznom.

Eleinte a fordításra gyanakodtam, mert az bizony eléggé csikorog. De ahogy átvergődtem a nyitó oldalakon, nyilvánvaló lett, hogy ez bizony rossz. Nem csak a történettel van baj, bár az is szörnyűmód klisés. Egyedülálló, kőkemény orvos-üzletasszony cége bajba kerül titokzatos fertőzések, halálesetek okán, egy titokzatos, olasz nevű befektető (miért? miért? miért nem ukrán, vagy kínai, vagy kelet-timori maffia?) pedig csak bonyolítja a dolgot.

Nem. Pocsékul van megírva. Életszerűtlenek a párbeszédek, szörnyűek a leírások, visítóan értelmetlen bekezdések cincálják az olvasók idegeit. Mintha valaki negyedik általánosban írta volna a "Rémisztő orvosos történet" című fogalmazást nagyszünetben. Nem akarok Robin Cookról általánosságban nyilatkozni, mert nem ismerem alaposan a munkásságát, még az is lehet, hogy ez csak egy botlás az amúgy sziporkázó krimik között. De ez olvashatatlan.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.