Általános cikkek rotary

Mit jelent a megadott szempontrendszer?

Valuska László | 2008. október 06. |

A héten osztják ki a 3 millió forinttal járó új, Rotary Irodalmi Díjat, amelyet Schein Gábor, Závada Pál vagy Lator László kaphatja meg. A győztest csütörtökön hirdetik ki. Mivel a RID büszkén vallja, hogy megadott szempontrendszer szerint díjaznak, ezért megkérdeztük, pontosan mit jelentenek ezek. Sumonyi Zoltán, a RID Kuratóriumának elnöke válaszolt nekünk.

Kál Cecília fotóján – balról jobbra haladva – Sterk Péter, a RID Alapítvány elnöke, Sumonyi Zoltán, a RID Kuratóriumának elnöke és Lakatos Jenő, a Rotary magyarországi kormányzója szerepelnek.

A "megadott szempontrendszer" - így írtuk a RID című kis tájékoztató füzetünknek A díjról szóló fejezetében - természetesen csak a zsűrizés technikai módszerére vonatkozik. (Nem is adhatunk egyéb értékelési szempontokat egy független zsűrinek, akiktől azt kértük, hogy csakis saját értékítéletükre, ízlésükre hagyatkozzanak!)

Tehát a "megadott szempontrenszer" a zsűrizés technikai lebonyolítására vonatkozott. Ez pedig a következő:
1. A zsűritagok ne tudjanak egymásról (hogy elkerüljük az esetleges összebeszéléseket és lobbizásokat), - így természetesen a nevük nem nyilvános, hogy megóvjuk őket a szerzők és híveik "ostromától";
2. Minden zsűritag jelöljön meg 5, általa olvasott művet a jelzett egy év új terméséből, és azokat, rövid indoklással egytől ötig pontozza (az ötös a legjobb);
3. A kuratórim a beérkezett szavazatokból első körben nyilvánosságra hozza az egyes zsűritagoktól 5 pontot kapott műveket;
4. A kuratórium összegezi az egy-egy műre érkezett pontszámokat, s ebből megállapítja a három első, illetve az első helyzettet. (Az első három "nominált" műcímet és szerzőik nevét már ismertettük, a díj nyertese csak a díjkiosztó ünnepségen lesz ismert.)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.