Mécs Anna: A megértés puffjai [Kapcsolati hiba]
Általános cikkek tárca mécs anna kapcsolati hiba

Mécs Anna: A megértés puffjai [Kapcsolati hiba]

.konyvesblog. | 2019. március 09. |

Viola: Kedves József, be tudnál jönni az irodámba? :)

József látta.

József gépel.

Rendszerüzenet: József, a leírtak többszöri kitörlése bizonytalanságot sugallhat Viola felé.

Viola: Mondjuk 10 perc múlva?

Ki kell bújnia ez alól valahogy, hátha utána elsikkad a dolog. Persze tudja, itt sose sikkad el, itt mindent rögzítenek, itt mindenre emlékeznek.

József: Sajnos nem jó, mindjárt kezdődik egy megbeszélésem.

Rendszerüzenet: József, a naptárad alapján egész délelőtt nincs megbeszélésed. Erről Violát is értesítettük.

Kapcsolati hiba

Mécs Anna a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat nyerte el 2018-ban Gyerekzár című novelláskötetével. A Könyvesblogon Kapcsolati hiba címen írja tárcasorozatát havi rendszerességgel (a korábbi részeket itt lehet olvasni). 

Viola: Kedves József, tudom, hogy rövid üzenetem negatív érzéseket válthatott ki belőled, bizonyára attól tartasz, hogy valamilyen kellemetlen témát fogok felvetni. Megértem, hogy nehezen szánod rá magad, mégis arra kérlek, adj erre a beszélgetésre pár percet!

József: Mit is beszálek, félernéztem, jó lezs 10 perc múlva.

Rendszerüzenet: Emlékeztetlek, hogy a belső chatüzenetekben történő félregépelések is beleszámítanak a havi kimutatásba.

Viola egy biccentéssel köszönti Józsefet, nyúlna a válla felé, hogy üdvözlésképpen megsimítsa, de gyorsan visszarántja a kezét. Szervusz, mondja, és hellyel kínálja, ő pedig a József melletti puffra ül. A megértés puffjai, így kell nevezni, főnök és beosztott egy szinten, szemtől szemben. József, nem kell aggódni, csak beszéljünk egy picit a mai napról. És Viola hosszú szünetet tart.

A mai napon 53 szabálysértést jelzett a rendszer, pedig még csak reggel 10 van. József megdermed, biztosan tévedés, ma különösen kedves volt, remélte is, hogy ez a nap majd helyrebillenti a negyedéves mérlegét, amiről a múltkor Violával beszéltek, mert a januári és a februári belső kommunikációs értékelése nem úgy sikerült, ahogy József remélte. Nem gondolta, hogy a kollégákkal való chatelés közben az aktív emojihasználat problémát okozhat, hiszen az útmutató még javasolja is, hogy emotikonokkal tegyék közvetlenebbé az egymással történő interakciót. De úgy tűnik, József néha olyan fejecskét választott, amely a rendszer szerint már indiszkréciót sugall.

Bizonyára tudod, milyen nap van ma, próbálja felvezetni Viola a témát. Hát persze, hogy tudom, több emlékeztetőt is beállítottam magamnak, hogy el ne felejtsem. Viola halványan elmosolyodik, aztán újra szigorúan néz Józsefre.

Tényleg azt gondoltad, hogy jó ötlet nőnapi üdvözletet küldeni a kollégáidnak, kérdezte őszinte döbbenettel. Sajnálta Józsefet, akit ő vett ide, mert tudta, hogy szorult helyzetben van, pár évvel a nyugdíj előtt senki más nem alkalmazná. De sajnos az algoritmussal és a kollégák éberségével szemben nem tudja megvédeni. Azt gondoltam, jólesik majd a hölgyeknek, és József mocorogni kezdett a fotelben. Hölgyek?! Viola ideges lett, tudta, ennél jobban nem emelheti fel a hangját, mert bejelez a rendszer. József, kismilliószor átvettük már, hogy nem hölgyek, hanem kollégák, és azt hittem, ebből megérted, hogy a nőnapi üzenet sem helyénvaló.

József előtt drapp szőnyeg, a lábával piszkálja. A puff dülöngél alatta, biztos sokan próbálták valahogy megtartani az egyensúlyukat rajta. Rá aztán nem lehet mondani, hogy ne tudna alkalmazkodni. Tíz évig tanított oroszt, amikor egyik napról a másikra kihúzták a lába alól a talajt. Innentől nem tanítjuk, slussz-passz, József és társai csinálhatnak, amit akarnak. Nagy nehezen átképezte magát angoltanárnak, és Viola tudhatja, hogy mindent beleadott. Emlékszik, Viola milyen széles mosollyal fogadta a virágot a többi osztálytársnőjével, amit a padon talált még egy régi nőnapon.

Sajnálom, mondta József, de nem értem, mi a probléma egy ilyen gesztussal. Amint kimondta, rájött, messzire ment, 53 szabálysértés mellett nem kellene az igazság bajnokát játszania. Rettegett, mint egy kisdiák, a kirúgástól. Fogalma sem volt, mihez kezdhet, ha innen el kell mennie. És tudta, hogy az itteni mérési eredményekhez bármely cég vezetője hozzáférhet. Ha itt kimondják, hogy veszélyes elem a belső kommunikáció kiegyensúlyozottságára nézve, akkor senki sem fogja felvenni.

Tudod, hogy a nőknek milyen megalázó ez? Viola próbált higgadt maradni, de úgy érezte, mintha azt kellene elmagyaráznia, hogy miért nem helyes megfogni egy munkatárs fenekét. Mostanában türelmetlenebb volt az idősebb kollégákkal. Civilizálatlan maradványoknak érezte őket, akik bunkósbottal verik az utat maguknak, mialatt ő próbál még az árnyalatnyi pontosságra is figyelni. József is, már hányszor túlment a határon, első nap megkérdezte az egyik kollégáját, hogy milyen származású, mert a szép barna bőre alapján biztos valami egzotikus. Szerencsére akkor még ki tudta menteni őt, de most nem tud mit tenni.

Bizonyára nehéz most neked, hiszen más normákhoz szoktál. Arra kérlek, gondolkozz ezen egy picit, és majd térjünk vissza rá. Rendben van részedről, ha most lezárjuk ezt a beszélgetést, kérdezte Viola, követve a vezetői protokollt, de a kérdés alatt már felállt, és kinyitotta az ajtót.

József felment a tetőre, naponta kétszer húsz percre jöhettek ki maximum. Mélyet szívott a kinti levegőből. Nekifutott, megállt. Nekifutott, megállt. Az utolsó nekifutás után alig állt meg a perem előtt. Visszaült a gépéhez.

József gépel.

József: Kedves Viola, én nem ezt tanítottam neked. Miért lenne bűn, ha a hölgyeknek megadjuk a kellő tiszteletet? 53 hölgyből 45 megköszönte! Ők örültek neki! Csak a magadfajta hiénák már minden szépséget ki akarnak irtani ebből a világból. Hogy ez megalázó lenne a hölgyeknek? Tudod, mi a megalázó? A kivattázott életedben fogalmad se lehet róla. Mindent visszanyírsz, ami eljuthatna a szívedig. És biztos az is a bajod, hogy neked nem írtam. Azért nem írtam, mert féltem, mert a főnököm vagy. És azért sem, mert téged már nem látlak hölgynek.

József egy másodpercre elgondolkodott, tudta, hogy ha nem küldi el, akkor csak a metaadatok közé kerül ez az üzenet, akkor még menthető a helyzet. De a keze nem engedelmeskedett, és megnyomta az entert.

Rendszerüzenet: József, negyedfokú figyelmeztetés! Az üzenetben számtalan olyan kifejezést találtunk, amely a pozíciódból való eltávolítást vonhatja maga után.

Viola látta.

Viola gépel.

Viola: Már bánom a napot, hogy idevettelek. Ugyanaz a szexista görény vagy, mint a gimiben. Én meg azt hittem, hogy egy 21. századi állampolgárt tudok belőled faragni ezzel az érzékeny rendszerrel.

József már nem látta.

Erzsébet látta.

Erzsébet: Kedves Viola, be tudnál jönni az irodámba? :)

Viola látta.

Viola gépel.

Rendszerüzenet: Viola, a leírtak többszöri kitörlése bizonytalanságot sugallhat Erzsébet felé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.