Margó, első nap: Lengyel-magyar barátság, irodalmi főzőműsor és rihannás rivallás

verespalne | 2011. április 15. |

Nem olyan forradalmi a magyar

Lehetett sejteni, hogy sűrű lesz a beszélgetés, ha Spiró György és Krzysztof Varga leülnek egy asztalhoz, már csak azért is, mert mindketten jól ismerik a másik fél nemzetének sajátosságait. Spiró is írt lengyel témájú történelmi regényt, Varga pedig a Turulpürkölt című kötetében mutatta meg korábban milyen sokat tud a magyar mentalitásról. - Helyszíni beszámoló a Margó Feszt nyitórendezvényéről az Anker Klubból.


A teljes beszámoló a Margó blogon olvasható

Irodalmi főzőműsor a Pilvaxban

Csütörtök délután Balázs Attila, Cserna Szabó András és Bächer Iván ételrecepteket és
gasztronómiával kapcsolatos írásokat olvasott fel általuk ajánlott, a Pilvax pincérei által szervírozott ínyencségek kíséretében. A Hárman habarásban című rendezvényen a moderátori teendőket Péter Anna, a Malackaraj főszerkesztője látta el.


A teljes beszámoló a Margó blogon olvasható

Rihannás barbár rivallás a Corvintetőn

Csütörtökön este 8-tól a M’argó Slam programon slammerek és költők hada költözött a teljesen felújított Corvintetőre, hogy a Slam Poetry zsánerében mérjék össze kimondásra váró szavaktól duzzadó erejüket. A Magyarországon is egyre ismertebbé és kedveltebbé váló, a poézis, a rap és a színház ötvözeteként meghatározható, erősen szövegcentrikus műfaj specifikuma, hogy három percen belül kell ledarálni egy előre megírt saját szerzeményt, amit a közönség soraiból kiválasztott emberek minősítenek és pontoznak. Sokban hasonlít azokhoz a rapversenyekhez, melyeket a magyar néző például a 8 mérföld című, Eminem életét feldolgozó filmben láthatott, csak jóval közelebb áll a költészethez, és (legalábbis itt) nem egymással szemben állva és vitatkozva csatároztak a fellépők, hanem egymás után következtek. A műsorszámokat az előadó háta mögött villogó projektoron az előadott szöveghez passzoló képek kísérték (Tarr Bélát két-háromszor is láthattuk, új filmjének sorsa láthatólag több előadót foglalkoztatott).


A teljes beszámoló a Margó blogon olvasható
 

Pénteken a Margó Fesztiválon:

18 óra, Kossuth Klub - Határeset, elfogadom: Fiatal költők és verseik (RSVP)
19 óra, Fogasház - Az irodalom margóján (RSVP)
19.30, Thália Színház - Rokonok: Irodalmi családi vállalkozások (RSVP)
21 óra, Szikra - Alatta ZOMBI, Felette ZOMBI (RSVP)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.