Képregénybuzik és az Ecseri-hangulat

-Szűcs Gyula- | 2007. október 16. |

Vasárnap tizennegyedik alkalommal rendezték meg a képregénygeekek várva várt népünnepélyét, "A" Börzét (így, csupa nagybetűvel) a Munkásotthon utca 3. alatti általános iskolában. A hírek októberi mangaáradatról szóltak, így abban bíztam, hogy az előző hétvége anime-őrülete most is folytatódik, és az újpesti iskola tornaterme tele lesz leszbikus boszorkányokkal. A Képes Kiadó vezetőjétől, Korcsmáros Gábortól azonban megtudtam, a Börze inkább "fiús buli", a rendezvényre kilátogatók zöme a 14 és 20 év közötti korosztályból kerül ki. Lovaglóostoros-combfixes mangalányok helyett így az ablakokon át tűző őszi napsütés gondoskodott a forró hangulatról: délben az aulában hömpölygő tömeg közepén joggal érezhette úgy az ember, hogy a 300 forintos jegye egyben szaunabelépő is.


A Börze szervezője, Harza Tamás (a Kingpin kiadó vezetője) szerint közel 600 ember fordult meg a rendezvényen délelőtt 10 és délután 3 óra között. Sokan komplett "bevásárlólistákkal" jöttek, hiszen a Börzén és a Képregényfesztiválon a hazai kiadók termékeit kedvezményes áron lehet megvásárolni, és egy ideje már az újdonságok is hagyományosan az ilyen eseményekhez időzítve jelennek meg. A fő vonzerő azonban egyértelműen az Ecseri bolhapiacra emlékeztető milliő volt. Az asztalok, padok és tornazsámolyok roskadásig megteltek az elmúlt hatvan év magyar és külföldi képregény-ritkaságaival: a régi Kandi-lapos Pókemberek mellett 1967-es keletnémet Mozaikok sorakoztak takaros sorokban, befóliázva; Superman a svéd kiadásban STALMANNEN-felirat alatt hasította az eget, miközben Alan Moore legendás League of The Extraordinary Gentlemen díszkiadására ráborulni készült egy X-Men figurákból rakott jenga-torony.


Személyes kedvencem (a fent látható képregénygyűjtő nagyi mellett) a Star Wars ereklyék standja volt, ahol a Blikk Csillagok háborúja-különszámától kezdve a magyar Star Wars Klub fanzinjain át Mace "Badass Motherfucker" Windu mestert ábrázoló képeslapig mindent árultak. De biztosan nem távozott csalódottan az sem, aki az Alfa- Hahota- vagy Conan Saga-gyűjteményéből régóta hiányzó számokért még a féltve őrzött Tini Nindzsa Teknőcök játékfiguráit is kénytelen volt bagóért eladni. Már most ünnepélyesen megígérem, tavasszal elejétől végéig ott leszek a Börzén.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.