Képregénybuzik és az Ecseri-hangulat

-Szűcs Gyula- | 2007. október 16. |

Vasárnap tizennegyedik alkalommal rendezték meg a képregénygeekek várva várt népünnepélyét, "A" Börzét (így, csupa nagybetűvel) a Munkásotthon utca 3. alatti általános iskolában. A hírek októberi mangaáradatról szóltak, így abban bíztam, hogy az előző hétvége anime-őrülete most is folytatódik, és az újpesti iskola tornaterme tele lesz leszbikus boszorkányokkal. A Képes Kiadó vezetőjétől, Korcsmáros Gábortól azonban megtudtam, a Börze inkább "fiús buli", a rendezvényre kilátogatók zöme a 14 és 20 év közötti korosztályból kerül ki. Lovaglóostoros-combfixes mangalányok helyett így az ablakokon át tűző őszi napsütés gondoskodott a forró hangulatról: délben az aulában hömpölygő tömeg közepén joggal érezhette úgy az ember, hogy a 300 forintos jegye egyben szaunabelépő is.


A Börze szervezője, Harza Tamás (a Kingpin kiadó vezetője) szerint közel 600 ember fordult meg a rendezvényen délelőtt 10 és délután 3 óra között. Sokan komplett "bevásárlólistákkal" jöttek, hiszen a Börzén és a Képregényfesztiválon a hazai kiadók termékeit kedvezményes áron lehet megvásárolni, és egy ideje már az újdonságok is hagyományosan az ilyen eseményekhez időzítve jelennek meg. A fő vonzerő azonban egyértelműen az Ecseri bolhapiacra emlékeztető milliő volt. Az asztalok, padok és tornazsámolyok roskadásig megteltek az elmúlt hatvan év magyar és külföldi képregény-ritkaságaival: a régi Kandi-lapos Pókemberek mellett 1967-es keletnémet Mozaikok sorakoztak takaros sorokban, befóliázva; Superman a svéd kiadásban STALMANNEN-felirat alatt hasította az eget, miközben Alan Moore legendás League of The Extraordinary Gentlemen díszkiadására ráborulni készült egy X-Men figurákból rakott jenga-torony.


Személyes kedvencem (a fent látható képregénygyűjtő nagyi mellett) a Star Wars ereklyék standja volt, ahol a Blikk Csillagok háborúja-különszámától kezdve a magyar Star Wars Klub fanzinjain át Mace "Badass Motherfucker" Windu mestert ábrázoló képeslapig mindent árultak. De biztosan nem távozott csalódottan az sem, aki az Alfa- Hahota- vagy Conan Saga-gyűjteményéből régóta hiányzó számokért még a féltve őrzött Tini Nindzsa Teknőcök játékfiguráit is kénytelen volt bagóért eladni. Már most ünnepélyesen megígérem, tavasszal elejétől végéig ott leszek a Börzén.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.