Általános cikkek mészöly_miklós-díj

Közlemény van, magyarázat nincs

Könyves Magazin | 2008. december 12. |

Ahogy azt korábbi írásunkban is jeleztük, a mai Ésben megjelent a Mészöly Miklós Egyesület Elnökségének közleménye, melytől azt vártuk, hogy magyarázatot ad rá, miért nem kaphatta meg idén a Mészöly Milós-díjat Bán Zoltán András. Két héttel ezelőtt a díj kuratóriumának tagjai Pályi András, Radnóti Sándor (és általuk Aczél Géza is) az Ésben megjelentetett írásukban mondtak le tagságukról, mivel az egyesület elnöksége indoklás nélkül visszadobta a kuratórium választottját, Bán Zoltán Andrást.

A mai Élet és Irodalomban megjelent közleményben Szörényi László (képünkön, Forrás: mta)  és Jankovics József az egyesület elnöksége nevében fejezték ki sajnálatukat a tagok lemondása miatt, megköszönik eddigi munkájukat. Ugyanakkor hivatkoznak a Mészöly Miklós-díj (a közleményben részletesebben nem ismertetett) statútumára, melyet a tagok olvashattak és tudomásul vehettek felkérésükkor. Bán Zoltán András elutasításának okairól nem derült ki több a közleményből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.