Könyvesblokk: Knausgaard, Picoult, Yalom

.konyvesblog. | 2018. november 05. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5_2.jpg

Hétindító könyvesblokkunkban ezúttal három olyan olvasnivalót ajánlunk, amelyek az élet fontos kérdéseivel foglalkoznak. Knausgaard regénye egy nehéz gyerekkoról mesél, Jodi Picoult krimije etikai kérdéseket boncolgat az abortusszal kapcsolatban, Yalom könyve pedig a halálfélelemmel való szembenézésre sarkall. 

Karl Ove Knausgaard: Játék – Harcom 3. 

Karl Ove Knausgaard: Játék - Harcom 3.

Fordította: Patat Bence, Magvető Könyvkiadó, 2018, 416 oldal, 4999 HUF

 

Áprilisban Karl Ove Knausgård lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, ami többek között azért is izgalmas mert a norvég sztáríró Harcom című hatkötetes regényfolyamának nagyban zajlik a magyar kiadása. Az utóbbi hetekben jelent meg a harmadik rész, a Játék, tavasszal pedig jön a negyedik is, az Élet, a Magvető gondozásában. Az önéletrajzi regényciklus most kiadott kötete a gyerekkorról szól, és arról, hogy milyen egy olyan családban felnőni, ahol nem a szeretet, hanem a félelem irányít. Az író családja a hatvanas évek végén költözött Oslóból Tromoyára, így számára ez a sziget szolgáltatta az első szerelmek és első traumák helyszínét. A Játék nem egy az egyben visszaemlékezés. A gyerekkori én nézőpontjából ismerjük meg, hogy milyen egy zsarnoki apa mellett felnőni, és milyen úgy végigbújócskázni a gyerekkort, hogy közben a szülői harag elől nincs hova menekülni. 

Jodi Picoult: Életszikra 

Jodi Picoult: Életszikra

Fordította: Goitein Veronika, Athenaeum Kiadó, 2018, 368 oldal, 3999 HUF

 

Jodi Picoult vakmerő regénye azt  a kérdést boncolgatja, hogy vajon figyelembe lehet-e venni egyszerre egy várandós nő és egy meg nem született gyermek jogait. Az abortusz-vita köré felépített krimi az időben visszafelé mesél egy történetet, amelynek szereplői többszörösen érintettek a kérdésben. Mississippi állam egyik abortuszklinikájára egy nap zaklatott férfi ront be és lövöldözni kezd. Pillanatok leforgása alatt pánik alakul ki, sokan áldozatul esnek a merényletnek, a túlélőkből pedig túszok lesznek. Hugh McElroy túsztárgyaló a helyszínre siet. Majd a telefonjára érkező üzenetekből kell rájönnie, hogy tizenöt éves lánya, Wren is a klinikán tartózkodik.

Irvin D. Yalom: Szemben a nappal 

Irvin D. Yalom: Szemben a nappal

Fordította: Résch Éva, Park Kiadó, 2018, 276 oldal, 3450 HUF

 

Irvin D. Yalom orosz származású amerikai pszichiáter, író egyik legfontosabb könyve egy olyan témát dolgoz fel, ami valamilyen formában mindenkit érint. A Szemben a nappal a halálfélelem leküzdésében segít, azzal, hogy olyan személyes történeteket oszt meg, amelyeknek mesélői maguk is az élet legnagyobb szorongásával próbálnak szembenézni. Yalom amellett érvel, hogy a halálfélelem legyőzése szükséges, mert csak akkor tudunk az élet legfontosabb dolgaival foglalkozni, ha megbirkózunk a halandóság tudatával. A Szemben a nappal emellett különleges módszereket is kínál a félelem leküzdésére és az élet igenlésére, hogy boldogabb, jelentőségteljesebb életet élhessünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.