Könyves Magazin - Itt a Tompa-Bödőcs szám!

.konyvesblog. | 2018. június 15. |

magazin.jpg

Megjelent a Könyves Magazin nyári száma, melynek fókuszában a Libri irodalmi díj nyertesei, Tompa Andrea és Bödőcs Tibor állnak. A velük készült nagyinterjú mellett beszélgettünk még a Szólíts a neveden! írójával, André Acimannal és az introvertált személyiségtípus szakértőjével, Sylvia Löhkennel is. Emellett utánajártunk annak, hogyan változtak a gyerekek olvasási szokásai az elmúlt húsz évben, és mi rejtőzik a legújabb irodalmi divat, a Girl power hátterében. 

Bödőcs Tiborral és Tompa Andreával, a Libri irodalmi díj győzteseivel több körben találkoztunk a díjátadó hetében, hogy kudarcról, sikerről, humorról vagy Erdélyről beszélgessünk velük.

Az elmúlt húsz évben nem volt olyan könyv vagy sorozat, amely annyira megváltoztatta volna a gyerekek olvasási szokásait, mint a Harry Potter. Kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt években mennyire olvasnak mást és másként a magyar gyerekek: milyen szerzőket szeretnek, mennyire hat rájuk az iskola, és vannak-e új szereplők a kedvenclistáikon? 

Könyves Magazin 2018/2.

LIBRI-BOOKLINE ZRT, 2018, 72 oldal, 15 pont+100 Ft 

 

Girl power - A varázsvilág, a vámpírok meg a disztópiák után új trend hódít az ifjúsági irodalomban, melynek hőseit – bármilyen sablonosnak hangozzék is – az élet adja. Pedig az Esti mesék lázadó lányoknak kiötlői, Elena Favilli és Francesca Cavallo annak idején nem gondolták túl a dolgot, egyszerűen csak sorra vették, kik azok a lányok, asszonyok, akik a történelemben, a tudományos és művészeti életben vagy a politika területén nagyot alkottak. Az idei Ünnepi Könyvhétre több olyan kötet is megjelent, amely a maga területén áttörést elérő és sikeres magyar nőket mutatja be.

Sylvia Löhken A csend öröme című könyvében a zárkózott, introvertált emberek számára nyújt megoldásokat a szakmai, valamint a magánéletben való érvényesüléshez. Milyen sztereotípiákkal kell megküzdeniük az introvertáltaknak, és miért lenne jó végre elfelejteni a komfortzóna fogalmát.

A legjobb forgatókönyv Oscar-díját elnyerő Szólíts a neveden! szerzőjével, André Acimannal interjúztunk, aki elmondta, miért tartja kimeríthetetlenül izgalmasnak a vágy témáját, miért hagyta benne a könyvben a sokakat megbotránkoztató barack-jelenetet, és azt is elárulta, hogy mennyi igaz a folytatással kapcsolatos hírekből.

A Tárgyalásban Csukás István íróasztalát mutatjuk meg.

Így készült: Mán-Várhegyi Réka és a Mágneshegy.

Egy kiállítás képe: Fehér Renátó Türk Péter életműkiállítására látogatott el.

20 kérdés rovatunkban Barabás Zsófi mesél olvasmányélményeiről.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.