Általános cikkek scifi regény 2007 dick agave

Kezetlen-lábatlan nyomorékdiktátor, hasból paráztató szimbióta

mvmv | 2007. július 26. |
C
Philip K. Dick: Dr. Vérdíj, Bp., Agave, 2007, 211 oldal. 2480 forint

A Dr. Vérdíj világa kárhozat, ahol az ebéd halfej-leves, a reggeli hat főre három tojás, amit a férj nehézségek árán szerez a kósza kereskedőtől. A vacsoránál a téma, hogy a mutáns patkány, ami furulyázni tud, képes-e könyvelést vezetni vagy sem. Nem csalódik Philip K. Dickben, aki hozzászokott az őrültekkel, nyomorékokkal, gyerekekkel, illetve őrült nyomorékokkal valamint őrült, nyomorék gyerekekkel tűzdelt kataszrofisztikus történetmeséléséhez.

Az Agave legújabb Dick-kötete ismét sötétvilág-alternatívát mutat. 1981-ben járunk. Nem lehet pontosan tudni, hogy ki (talán az oroszok, nyilván, ki más lenne?), de valaki bombákat záporoztat az Egyesült Államokra. A sivár eredmény: intelligenssé mutálódott állatok, testileg korcs emberek, és egymástól elszigetelt, erőszaktól, éhezéstől, bűncselekményektől szenvedő kolóniapöttyök a kontinensen. Utóbbiak a keringő műholdon rekedt jófej férfi napi rádióadásain keresztül tartják egymással a kapcsolatot, illetve tartják magukban azt a magasztos koszmót, amit léleknek szokás nevezni. A világ a maga módján működőképes: lehet pótkávét inni kávé helyett, lehet tévéjavítás helyett automatikus mutánspatkány-csapda bizniszt üzemeltetni, a közösség csinoskájának félre lehet dugni a közösség friss hús tanítójával és gyilkolni is lehet. Sőt, meg is dicsérnek érte.

Az új világban a kezetlen-lábatlan mozgássérült is lehet a közösség megbecsült tagja, de csak pillanatra, hamar rájövünk ugyanis, hogy velejéig romlott gonosz, gyilkos, fúj, fúj. A konfliktus középpontjában ez a kisebbségi komplexusaiból erőt merítő, istentudatú nyomorék áll, aki semmitől nem fél. Egyedül talán a fekete férfi képes őt megrémíteni (igen, a feketéket még ebben a kifordított világban is utálni szokás), illetve a hétéves kislány hasából szóló hétéves kisfiú, amint édesapja és ex-főnöke hangját utánozva riogat.

A Dr. Vérdíj néha már komédiába hajló elemekkel átszőtt Dick-klisé gyűjtemény. A kötet az „úgyis mindig tudok még durvábbat kitalálni”-szerzői iskola elöljárója és ebben a keretben tökéletesen működik. Nincs egyéb célja, mint az olvasó borzongatása, illetve a „hú de köcsög, szar ez a világ, amiről itt olvasok, jó is, hogy nem abba kell élnem”-érzés indukciója. Mégis, a korábbi Dick-féle űrös, fogyatékosos, pszichiáteres klónokhoz képest (Időugrás a Marson, Az Alfa hold klánjai, Figyel az ég) semmi újat nem hoz. Na jó, talán az a jelenet, amikor a kislány viccből egy kukacba transzportálja a hasából a tesót, újszerű megoldásnak tekinthető.


TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.