Általános cikkek videó hiphop képregény madlib 2010

Képregény a gengszter rapperről, tuti zenével + videó

.:Benedek:. | 2010. május 15. |

Igyekezzük behozni a lemaradásunkat a videók terén, viszont zenével még nem nagyon foglalkoztunk. Most mégis egy remek kiadványt ajánlunk a figyelmetekbe, mert szeretjük az ilyen zenét, és mert a hanganyaghoz egy képregény is jár.

A Stones Throw kiadó a kétezres évek egyik legsikeresebb független amerikai kiadója. A Los Angeles-i címke hiphop központként alapozta meg népszerűségét, mára pedig olyan széles lett a repertoár, hogy szinte minden belefér. Újra kiadnak méltatlanul feledésbe merült zenéket, a mába adaptálják a nyolcvanas éveket, de van itt csilingelős hippiség és modern soul is. A gyökereket persze soha sem tagadták meg, és a kiadó ikonja ma is egy alapvetően hiphopból indult figura, Madlib.
 
 
Madlib több korszakos lemezt is letett az asztalra, úgy, hogy folyamatosan tágította a hiphop határait, és annyit kísérletezett, amennyit csak tudott. Sokan azt gondolják, az ő ideje már lejárt, de folyamatosan adja ki a zenéket, és közben olyan nevekkel dolgozik együtt, mint például a De La Soul vagy Erykah Badu.
Madlib idén Medicine Show c. sorozatában minden hónapban egy-egy lemezzel jelentkezik. Mi azért foglalkozunk az ötödik résszel, mert az 1990 és 2000 közötti munkákat, vázlatokat összefoglaló kiadványhoz egy képregény is jár.
 
A Stones Throw-nál amúgy is nagy hangsúlyt fektetnek a csomagolásra, sőt a limitált kiadások és különlegességek is hemzsegnek náluk. Egyszer épp Madlib lemeze járt egy grafikai albumhoz, de képregényes megoldásra még nem volt példa.
 
 
A History of Loop Diggához járó képregény (amit digitális formátum vásárlása esetén pdf fájlban kapunk meg) egy kitalált, kilencvenes évekbeli rapperről, Rapper X-ről szól, aki nemcsak szavakban keményít. A sztori kezdetén összetűzésbe keveredik a Los Angeles-i rendőrséggel, és ezért vérszomjas bosszúra esküszik.
 
A képregényt a Traditional Comics munkatársa írta és rajzolta, és keresve sem lehetett volna jobbat találni, hiszen a képregénykiadó már így is olyan kifejező címekkel bír, mint a Gangsta Rap Posse vagy a Night Business. Az alábbi videóból nagyjából át is érezhetjük, mit gondolnak ők a képregényekről.
 

 
Végül álljon itt még egy videó, ha már úgyis Madlibről és a képregényről esett szó. A klip az MF Doommal közös All Caps-hez készült, és amellett, hogy óriási a zene, egészen lenyűgöző, ahogy a rajzok életre kelnek.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.