Általános cikkek képregény képregényfesztivál

Jövő vasárnap 9. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

Rusznyák Csaba | 2013. május 03. |

12361_519380821451360_171643881_n.jpg

Jövőre már jubileumot ül az évente megrendezésre kerülő magyarországi Képregényfesztivál, de addig is még előttünk van a kilencedik, amit május 12-én, vasárnap, a Millenáris Teátrumban rendeznek meg. Lesz sok vendég, nagy vásár, egy sor új képregény (például a menetrendszerű The Walking Dead – Élőhalottak mellett az épp harmadik mozis diadalmenetét futó Vasembernek először jön ki itthon önálló kötete), és a szokásos remek hangulat. És még a tavalyi év legjobb magyar képregényeinek járó díjakat is kiosztják majd.

A 10 órakor startoló fesztivál kiemelt témája az olasz képregény lesz, hazai, szerb, lengyel és román szakértők és alkotók mesélnek majd a történetükről, hazai kiadásukról és hatásukról. A külföldi vendégek mellett, mint mindig, ezúttal is képviselni fogja magát a magyar képregényesek színe-java, dedikálásokkal és rajzolói versennyel. Lesznek előadások az Egri csillagok-képregényekről, Vasemberről, a román képregény helyzetéről, és lesz mesterkurzus Aleksandar Zograffal.

Délelőtt és késő délután is megtekinthető lesz A hívó című 17 perces rövidfilm, amit Odegnál Róbert készített saját, Alfabéta díjas képregénye alapján. Az idei díjak 14 órakor kerülnek átadásra, két kategóriában. A rövidebb képregényeknek járó Kép-sor/Kép-novella jelöltjei: 48-asok: Kártyaparti a Károlyi-palotában, Filmstrip, Csordás Dániel képregényblogja, Petőfi Sándor és a gyilkos robotok a jövőből, Szabó Ádám és Szász Gyögy kalandjai, Virtus. A hosszabb művek (Kép-regény) kategóriájának jelöltjei: Ágoston, a nukleáris baromfi ezer élete, Csizmák kandúr, Hunyadi, a hajnalcsillag fénye, K.O.H.O., Papp Laci, a londoni olimpia bajnoka, Slusszkulcs Klán (utóbbi kettőt már mi is méltattuk).

Friss megjelenések:
A munka gyümölcse
Kísért a múlt
The Walking Dead – Előhalottak 6: Siralomvölgy
Vasember: Gyilkológép

A belépőjegy 500 Ft.

A teljes program elérhető ezen a linken. A fesztivál plakátját a tavalyi év egyik Alfabéta-nyertese, Haránt Artúr készítette.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.