Általános cikkek nemere istván

Nemere lenyúlta a Lostot

sixx | 2008. április 10. |

Néha érdemes úgy elolvasni egy hírportál kezdőlapját, hogy az ember nem kapcsolja be az adblockert, mert olyan gyöngyszemekre lelhet a reklámcsíkokban, mint én ma reggel, amikor megláttam Nemere "Rejtélyes elődöket keresek" István legújabb könyvének, az Elveszettek című "regénynek" (terjedelem 276 oldal, ára 2470.-) hirdetését. Eleve a cím olyan hogysimondjam, ismerős volt, aztán jött hozzá a csíkban megjelenő trópusi szigetes háttér, ami már feltűnően emlékeztetett valamire, de a lényeg csak ezután jött.

A reklámra rábökve eljutottam az általam egyébként mélységesen tisztelt Galaktika magazin honlapjának egy szegletébe, és olyat láttam, hogy a lélegzetem elállt tőle: egy teljesen új, soha, senki által ki nem gondolt fordulattal induló cselekményről szóló beszámolót, ami minden bizonnyal forradalmasítja a hazai sci-fi könyvek piacát, áttörés jön kérem szépen, nem is akármilyen, utat mutat mine szépreményű szerzőnek - így kell írni fiam! Idéznék egy pár sort az inkriminált mű leírásából:

 

"Elveszettek

 

Cunami söpör végig a békés ázsiai tengerszakaszon, magával ragadva egy sétahajó maroknyi utasát. A turisták közül néhányan csodával határos módon túlélik a katasztrófát, ám ahol magukhoz térnek, az egy furcsán megváltozott világ.

 

A föld, ahová kerülnek, eleinte lakatlannak tűnik, ám nem sokkal később mégis emberek nyomaira bukkannak. Az itteniek nem kisebb titkot rejtegetnek, mint a halhatatlanság kulcsát, de ez az áldás szörnyű átok is egyben, melyet csak az törhet meg, akinek sikerül elhagynia ezt a – térképeken nem is szereplő – szigetet.

 

Magyarország legtermékenyebb mesemondója visszatért gyökereihez, és új, ízig-vérig SF regényében az emberi felelősség kérdését boncolgatja: jobbíthatjuk-e mások sorsát akaratuk ellenére, összeegyeztethető-e a humánussággal, ha embertársainkból csinálunk kísérleti egereket?"

 


 

Nem azt mondom, hogy Nemere lelopta a Lost című tévésorozat alapsztoriját, nem. Azt sem állítom, hogy ez pofátlanság, és eszem ágában nem lenne plágiummal vádolni az 1974 óta 487, minden bizonnynal minőségi darabot jegyző írófejedelmet, ugyan. Csak  azt a címet, azt azért megváltoztattam volna.

Kapcsolódó anyag:

 

Itt egy kritika a könyvről>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.