Irodalmi helyszín(l)elés a Ferencvárosban

mesele | 2008. május 31. |
Március 15-én arra bíztattunk mindenkit, hogy a szép időre való tekintettel keressen fel érdekes irodalmi helyszíneket. Ez annyira megtetszett nekünk, hogy most nem kevesebbre vállalkozunk, mint a magyarországi fontos irodalmi helyszínek összegyűjtésére. A sorozatunkban minden olvasó irodalmi, helytörténeti és földrajzi tapasztalatára számítunk, mert jó lenne, ha az ország különböző irodalmi helyszíneinek felkutatásában segítenének.

Mire van szükség ehhez?
  • Lefotózni az adott helyszínt, vagy egy régebbi fényképet elküldeni nekünk.
  • Leírni, miért fontos irodalmilag a helyszín, természetesen bármilyen irodalmi műfajban elfogadjuk a beküldött szövegeket. Ott aludt Babits Mihály? Arra futott Ottlik? Dekázott EP?
  • Pontosan meg kell határozni a helyszínt, hogy megrázó erejű térképünkön ábrázolni tudjuk.



Újonnan induló irodalmi helyszínek-sorozatunk első részében az egyrészt rohamosan technicizálódó, másrészt látványosan pusztuló Ferencvárost járjuk be, hogy megtudjuk, ki, hol és mit csinált (alkotott) neves elődeink közül. Az útikalauz Erős Zoltán: Magyar irodalmi helynevek A-tól Z-ig című könyve, mely nagy segítségemre volt, bár meg kell jegyeznem, egy helyen alaposan félrevezetett.



1.

A legsötétebb pontról, az inferno belső köréből, a Gát utca 21. szám alól indulunk. A 24-es villamos Balázs Béla utcai megállójától egy köpés. Azért innen, mert azt hittem, itt is lakott József Attila, 1907-től. Csodálkozom is, hogy nincs emléktábla, hiszen manapság illik mindent jelekkel és nyomokkal elllátni, főleg, ha JA-ról van szó, akivel a kerület egyébként is tele van, mint ahogy ő volt a kerülettel. De az emléktábla a 24-es szám alatt van, merthogy ott lakott valójában.

 

Gát utca 24. Itt is lakott a költő (Fotók: Valuska Gábor)

 

és az emléktábla



Mivel a Gát utca maradt ugyanolyan kevéssé bizalomgerjesztőnek, mint annakelőtte, nem árt vigyáznunk a „kaszinó” előtt álldogáló maffiózó külsőkkel, a temérdek kutya- és galambürülékkel, de különben minden szembejövő idegennel, aki cigit tarhál, pénzt kér, vagy épp csak elvinne egy körre. A hely őrzi a külvárosi elveszettség-érzést, itt találhatók még az oszlásnak indult földszintes, egyemeletes házakból (falusi környezet), amelyek egészen 10-15 évvel ezelőttig meghatározták a kerület képét, s amelyeket szép lassan utolér a rehabilitás láza.

 

Gát utca 8. bejárat



Megyek tovább, de nem sokat, mert József Attila a 8-ban is lakott, ragaszkodott a környékhez. Ismerős, sőt megszokott látvány: egy régi kétemeletes. Olyasfajta, ahol belátni az udvaron száradó koszos ruhákra és a porban játszó koszos gyerekekre, akikkel üvölt az anyjuk immár ok nélkül, megszokásból. Az igazi kunszt majd a 3-as szám lesz, melynek egy első emeleti konyhájában látta meg a napvilágot az ifjú költő. Itt már tábla is vár: József Attila emlékhely, a múzeum H-P-ig 10-18 óráig, szombaton 11-től, rosszul írtam fel, hogy meddig van nyitva. Koszorú és egy nem túl élethű dombormű színezi az egyébként fakó információkat.

 

Emléktábla - Gát utca 8.

 


View Larger Map

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.