Általános cikkek amerika philip_roth

Irodalmi szolgálataiért tüntették ki Philip Rothot

.konyvesblog. | 2013. május 01. |

Sokadik irodalmi kitüntetését vehette át a kedd esti PEN-gálán Philip Roth – ezúttal azonban nem csak írói tevékenységét díjazták, hanem azt is, hogy a hetvenes-nyolcvanas években többször kiállt az akkori Csehszlovákia íróiért. Az ünnepségen az AP beszámolója szerint felolvastak Roth műveiből (például az Akárki és az Amerikai pasztorál címűekből), és a meghívottak rövid bejátszásokat tekinthettek meg Rothról. Az írót a résztvevők szerint szemmel láthatólag meghatotta az a videó, amelyben Ivan Klíma cseh író fejezte ki köszönetét neki.

Roth annak idején személyesen is többször kiállt több kelet-európai (elsősorban cseh) író mellett. 1972 és 1977 között minden tavasszal elutazott Prágába, több kollégáját (például Arthur Millert) is rávette, hogy adakozzon az akkori kommunista rendszer által üldözött íróknak, Amerikában pedig olyan cseh írók könyveinek megjelenését segítette és egyengette, mint a már említett Ivan Klíma vagy éppen Milan Kundera.

Philip Roth, aki néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy tervei szerint végleg felhagy az írással, a PEN irodalmi gáláján röviden felszólalt: beszédében felidézte, hogy az akkori Csehszlovákiában sok kiváló írónak nem jelenhettek meg művei, ezért mindenféle alantas munkákból kellett eltartaniuk magukat. De beszélt arról is, hogy prágai látogatásai alkalmával állandóan lehallgatták és követték, 1977-ben pedig egy múzeumi látogatást követően meg is állították a rendőrök, és azt tanácsolták neki, hogy hagyja el az országot.

Roth érdemeit és irodalmi tevékenységét ugyanakkor a régióban azóta is nagyra tartják, nem lehet véletlen ugyanis, hogy 2001-ben az első Franz Kafka-díjat éppen ő kapta – a másodikat pedig rá egy évvel Ivan Klíma.

Forrás: HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.