Általános cikkek poe

Irodalmi radar a 200 éves Poe-val

sonnyK | 2009. január 19. |

200 éve született Edgar Allan Poe, az amerikai költő, író, kritikus irodalmi jelentőségét túlbecsülni aligha lehet, talán nem túlzás azt állítani, hogy az Egyesült Államokat egymaga helyezte fel a világirodalom térképére. Egy kutatás szerint az amerikai egyetemisták 70 százalékának első valódi irodalmi élményét Poe valamely műve jelentette, és biztosak lehetünk benne, hogy más országokban is szép eredménnyel zárna a bostoni születésű klasszikus. A hatás, amelyet az irodalomra, filmre, zenére, miegymásra gyakorolt és gyakorol mind a mai napig valóban felmérhetetlen, ha létezik manapság az irodalomnak egyetemes klasszikusa, akkor Poe mindenképpen az.

Tim Burton Vincent című rövidfilmje egyenesen kihagyhatatlan, a remek animációt és verset természetesen Poe ihlette:

A magam részéről picit bizakodtam benne, hogy a közszolgálatinak nevezett tévécsatornák a maguk módján megemlékeznek e jeles évfordulóról. Persze, ahogy vesszük, végül is a ’maguk módján’-ba beletartozhat a sehogy is. Szomorú, szerintem. Éppen 10 éve volt Poe halálának 150. évfordulója, akkor a Spektrum két részes dokuval emlékezett meg róla és volt néhány adaptáció is itt-ott, úgy tűnik, ennyivel lettünk igénytelenebb közönség az elmúlt 10 év alatt, legalábbis a programszerkesztők szerint. 

Hétfőn a hétköznapokon az m1-en háromszor jelentkező MobilVersen kívül mással nem is terhelnek minket.

Kedden, ha valamilyen csoda folytán 10:35-kor tévé előtt lesznek, akkor tudom ajánlani A múzsa csókja című sorozatot az m2-n, amelyben ezúttal Lédáról lesz szó, azért beteget ne jelentsenek emiatt! Este a Duna Tv a La Fontaine, a mesemondó című filmmel örvendeztet meg minket 20:00 órától.

Szerdán semmi érdekes.

Csütörtökön felpörögnek az események. Reggel hirtelen felindulásból az m1 megismétli az eredetileg előző éjszaka levetített (00:45-től) Madách-adaptáció egy részét, a Jankovics Marcell által rendezett Az ember tragédiájának XII. színét 09:50-től. Dilemmába kerülhetünk este, mert 20:00 órától a Duna TV-n a Szabó István-féle Rokonok, az m1-en viszont 20:10-től az Emelet, amely Kertész Detektívtörténetének feldolgozása. Az m1 22:50-től a húsz éve elhunyt Weöres Sándorról emlékezik, legalább ezt nem felejtették el.

Pénteken Agatha Christie újra két részben az m1-en, a Mrs. McGinty halott 20:10-től, a folytatás másnap öt perccel később.

Szombaton Lila ákác, Szép Ernő klasszikusának 1972-es változata, Székely kétszer csinálta meg, mindkettő jó lett, bár még mindig a könyv a jobb, de azért 15:30-tól nincs más dolguk, nézzék meg.

Vasárnap is találunk ezt-azt. A szokásos vasárnapi ebéd után rögtön egy Gribojedov-klasszikus elé dőlhetünk le: Az ész bajjal jár az m1-en 12:50-től. Ha elhúzódik az ebéd 13:25-től valami egészen érdekes dolog kezdődik a Duna TV-n; a Szeptember végén c. film a Petőfi halála után szétszakadó család életéről szól, Szendrey Júlia és Zoltánka viszálykodásai. Este a Duna TV A tanár úr, kérem! színpadi feldolgozásával is megörvendeztet minket 19:05-től.

A rádió nem feledi Poe-t! Hétköznap délelőttönként még mindig a Vesztegzár a Grand Hotelben az mr1-en 13:04-től, de az esti sávban 20:04-től Arthur Gordon Pym, Poe első igazi irodalmi sikere. Szombaton főzéshez ideális lesz a Bartókon 11:06-tól a Konok kalap KAF versei, este az mr1-en 21:04-től Örkény-emlékzaj. Vasárnap Móricz remek kisregényének feldolgozása 20:04-től, Az ágytakaró.

Az irodalmi rendezvényekhez még elég hideg van, töltsék inkább Poe-val az időt az interneten!

Válogatott művek magyarul

A technika segítségével maga Poe mondja A hollót:

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.