Írj filmnovellát! - Az Unio Film és a Litera közös pályázata

.:wendy:. | 2010. február 12. |

Az Unió Film és az MTV koprodukciójában megvalósult Hajónapló című sorozat folytatásaként a Litera Kis Magyar Dekameron címen 20 kortárs írót kért fel 10-15 flekkes, motívumaiban műgonddal kifejtett elbeszélések írására, amelyek közül tíz műből 25-30 perces televíziós film készül. A beérkezett művek a Literán és a Kis Magyar Dekameron blogon olvashatóak.

E vállalkozásunk részeként tehetségkutató pályázatot hirdetünk filmnovellák írására. A pályázatunkon indulóktól azonos témában, ám más terjedelemben és műfajban kérünk modern Dekameron-történeteket. A Literán olvasható elbeszélések helyett a jelentkezőknek filmnovellát kell írniuk, amelynek műfaji követelményei lentebb olvashatóak.

Tehát: olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket várunk, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, az örömről, az élet élvezetéről, emberi kapcsolatokról, a szerelemről szólnak, és amelyekben nem ritka a cselszövés, bőven van praktika, szerelmi játszmák, erotika, kaland és játék.
Feltétel, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.

Pályázóinknak maximum 3 flekk terjedelmű (maximálisan 5-6000 karakter szóközökkel) filmnovellát kell írniuk, amely alkalmas arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós film készülhessen belőle. A szerzőknek tartózkodniuk kell a kosztümös, sokszereplős, gyártási szempontból adaptálhatatlan sztoriktól és költségigényes helyszínektől.

A filmnovella megfilmesítés céljára írt novella, amelynek szerzője érzékletes, képileg megfogható kifejezésre törekszik. Nem vagyunk kíváncsiak a szereplők belső gondolataira, filozófiai eszmefuttatásokra, hangulatfestésekre. Irodalmi stílusbravúrok helyett olyan eseményalapú sztorikat várunk, melyek vásznon-képernyőn is megmutatható drámai szituációkra, cselekvésekre épülnek, aktív drámai hősökkel.
Dialógokat nem szükséges belefoglalni az írásba.

Beérkezési határidő: 2010. március 15., éjfél
Kérjük, a következő emailcímekre küldjék műveiket:
magyardekameron@gmail.com, litera@litera.hu

A beérkezett pályaműveket a Litera külön erre a célra nyitott, Kis Magyar Dekameron című blogján oldalán publikálja, beérkezési sorrendben. Az alkotásokról három tagú szakmai zsűri dönt, kiválasztja a legjobbnak ítélt művet, amelyet megfilmesítésre az Unió Filmnek felajánl.
A három legjobb pályaművet a Litera – irodalmi portál kiemelt anyagként publikálja.
A nyilvános eredményhirdetésre és díjátadásra az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor.

Projektfelelősök:
Szekeres Dóra és Nagy Gabriella

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.