Általános cikkek ken follett gabo

Ken Follett túladagol minket

picidzé | 2008. május 29. |

B
Ken Follett - Az idők végezetéig, Gabó, 1060 oldal, 4590 Ft.


A katedrálist nem kell bemutatni senkinek, de röviden talán mégis annyit, hogy egy több generáción átívelő ponyva-eposz, melyben intrika, politika, történelem, szex és erőszak tökéletes elegyet alkot, hogy az egyszeri olvasó észre sem veszi, hogy ráesteledett, és egyre csak azon izgul, hogy a következő fejezetben már a gonosz tényleg elnyerje, a jó meg felépítse azt a falhozverdesett katedrálist.

Lássuk csak a folytatást. Ken Follett nem végzett félmunkát ezúttal sem, ami már abból is látszik, hogy egy átlagos könyvmoly bicepsze igencsak kikerekedik, mire végigrágja magát a könyvön (feltéve, hogy nem a sörhasán támasztja, mint én). Szóval szép vastag. Mint elődjén, ezen is érződik, hogy hatalmas mennyiségű kutatómunka áll mögötte, és bár csak a 80. oldalon történik meg az első explicit dugás, ebből a regényből is csöpög a szaft, elvetemültek a gonoszok, jó fejek a hősök, szóval minden együtt van egy izgalmas történelmi kalandregényhez. De valahogy mégsem lett százas.

A sztori A katedrális helyszínén, Kingsbridge-ben játszódik, 200 évvel az abban történtek után. Az idők végezetéig egyes szereplői leszármazottai a nagy előd főhőseinek, de ez csak párszor kerül szóba, önmagában is megáll a könyv. Ennek ellenére mindenképpen ajánlom, hogy ha valaki még nem olvasta A katedrálist, akkor kezdje azzal. Csak.

Ezer oldal történetét nem lehet  - és nem is érdemes - összefoglalni, de azért valamit mégis. Négy kisgyerek az erdőben tanúja lesz, ahogy egy katona végez két üldözőjével, elás valami nagyon-nagyon titkos titkot, majd szerzetesnek áll. A regény a gyerekek életét követi végig. A szegény kislányból szegény öregasszony lesz, de közben is igen szar neki, a lecsúszott lovag fiaiból építőmester, illetve katona, a Már Fiatalon Is Lázadó És A Középkorban Hiperliberális lányból meg nem mondom meg, hogy mi, mert az Antispoiler Liga nagymestere vagyok. (Érdeketelen, de szórakoztató adalék, hogy ez utóbbi lányt Carisnak hívják, viszont van egy igen kedves kollégám is, akit bonyolult okokból szintén Carisnak hív mindenki, csak ő a regényhőssel ellentétben egy 35 éves férfi. Így azért kicsit nehéz volt néha beleélni magam a szituációkba.).

A gyerekek felnőnek, közben pedig kitör a százéves háború, valamint a pestisjárvány, csuda vidám egy korszak volt. Ráadásul nagy köcsög lesz az apátság priorja, a város céheinek új elöljárója sem jó fej, úgyhogy sejteni lehet, hogy a szereplőkkel rengeteg roppant kellemetlen dolog történik majd. Mondjuk megerőszakolják, boszorkánysággal vádolják őket, nem kapnak munkát, kenyeret meg végképp nem, ilyesmi. Nem túlzok azt hiszem, ha azt mondom, hogy minden fejezetben történik valami tragédia, amin persze úrrá lesznek a hősök, csak azért, hogy 50 oldallal később megint feltűnjön a rossz fej / kiderüljön, hogy... / megint megvádoljanak valakit, hogy... és a többi.

Tényleg nagyon fordulatos, izgalmas a könyv, de a 800. oldal körül már tele volt a tököm az izgalommal és fordulatokkal, és már nagyon szívesen olvastam volna 200 oldalon keresztül, hogy vettek egy telket Kingsbridge alsón, cseresznyefát ültettek és a szomszéd elé öntötték a szemetüket. Ez az én hibám, de szerintem akkor is túladagol minket Follett kalanddal, elméretezte kicsit a dolgot. Van valami filmes szabály is, hogy a 90. perctől minden perc duplán számít, valami ilyen ökölszabályt kéne megállapítani intrikára is. Kommentben nem kell ordítani, simán elhiszem, hogy valaki szerint pont úgy jó, ahogy van.

Ilyen lineáris sztorinál pedig az sem árt, ha legalább egy szerethető szereplő van, akiért végig lehet izgulni a rengeteg oldalt. engem pedig többé-kevésbé minden szereplő idegesített. Főleg A Feminista Lány Akinek Véleménye Van, de ő csak a legkiemelkedőbb, a regény minden hőse irritált valamennyire. Kicsit úgy tűnhet, hogy nem tetszett nekem a könyv, pedig de. Érdekes, hiteles korrajz, izgalmas kalandok, meg minden. Csak mindenből kicsit túl sok.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!