Általános cikkek ikertornyok majka 2011 faruk_sehic

Ikertornyok: Majka - Faruk Šehić

.:wendy:. | 2011. október 14. |

Majoros Pétert, azaz Majkát jól ismerjük, de itt az ideje, hogy megtudjuk, ki a rá megszólalásig hasonlító Faruk Šehić, bosnyák író.

Faruk Šehić 1970-ben született Bihaćban, és Bosanska Krupában nőtt fel. A bosnyák hadsereg katonája volt (1992-től 1995-ig), ahol 130 tagú egységet vezetett, és főhadnagyi rangig jutott. Egyszer súlyosan megsebesült. Írásai 1998-tól jelennek meg, az irodalomkritika a volt Jugoszlávia területén alkotó egyik legtehetségesebb fiatal íróként, és az úgynevezett eltaposott nemzedék vezéregyéniségeként tartja számon. Könyvei (Slágerdepó - versek, Nyomás alatt - rövid történetek, Transzszarajevó - versek) több kiadást megélt kultuszkönyvek. Tagja a Bosznia és Hercegovinai Írók Szövetségének és a helyi PEN-klubnak. A szarajevói BH Dani c. lap újságírója. Szarajevóban él. Itt egy írása, olvassátok.

Korábbi csodálatos hasonlóságok: 

Radnóti Sándor - Török Ferenc

György Lajos (György Péter apja) - Kertész Imre

Bereményi - T.S. Eliot - Lakat T. Károly

Cserus és Cserna

Beckett és Bartis
 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!