Így nézne ki Rory Gilmore nyári kötelező olvasmány listája

Forgách Kinga | 2018. augusztus 01. |

tumblr_mt9myxioah1syo66po1_500.gif

Amióta bemutatták a Gilmore Girls újabb négy epizódját, A Year in the Life címmel, mindenki azt találgatja, hogy vajon lesznek-e még új részek (ami nem is csoda, mivel a befejezés frusztrálóan nyitott maradt). A rajongóknak talán nem is kell annyira sokat izgulniuk, mert a napokban Cindy Holland,  a Netflix egyik fejese azt nyilatkozta, hogy ők benne lennének a folytatásban. Ez persze semmire sem garancia, de azért okot ad a reménykedésre. Mivel mi is nagyon várjuk, hogy milyen döntés fog születni Gilmore-ék történetével kapcsolatban, nosztalgiázásképp összegyűjtöttük Rory kedvenc könyveit. 

Hermann Melville: Moby Dick

Herman Melville: Moby Dick vagy a Fehér Bálna

Fordította: Szász Imre, Holnap Kiadó, 2012, 684 oldal

 

Rory épp a Moby Dickért van oda, amikor megismerkedik Deannel, így az első közös beszélgetésüknek is a bálnavadászatról szóló regény ad témát. Szabadkozik amiatt, hogy első Melville-regényének pont a leghíresebbet választotta, mert szerinte tiszta közhely ezzel indítani. A beszélgetésből egyébként kiderül, hogy Dean már egy ideje felfigyelt rá. Például azt is észrevette, hogy az előtte lévő héten még a Bovarynét olvasta.

Jane Austen: Emma

Jane Austen: Emma

Fordította: Csanak Dóra,Lazi Kiadó, 2017, 432 oldal, 2790 HUF

 

Nem sokkal azután, hogy Dean és Rory hivatalosan is randizni kezdenek, kitalálnak egy aranyos játékot: könyveket cserélnek. Rory szentül hisz abban, hogy ha Dean olvasna egy kis Jane Austent, biztosan tetszene neki. Amikor végül rákérdez a fiúnál, hogy mit gondol az Emmáról, Dean csak annyit reagál: „Elmondhatnám, de akkor meg kéne öljelek.” 

Franz Kafka: Az átváltozás

Franz Kafka: Az átváltozás - Válogatott elbeszélések

Fordította: Antal László, Eörsi István, Gáli József, Györffy Miklós, Szabó Ede, Tandori Dezső, Európa Könyvkiadó, 2010, 352 oldal

 

Rory annyira odavan Kafkáért, hogy karácsonyra még Deannek is megveszi Az átváltozást. Lane szerint azonban a „bogaras cseh novella” nem elég romantikus ajándék, mert  nem árt arra is figyelni, hogy mit üzen a tárgy, amit a másiknak adunk.

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

Fordította: Németh László, Gabo Kiadó, 2017, 921 oldal, 5990 HUF

 

Az Anna Karenina Rory egyik kedvenc könyve, ezért nagyon szeretné, ha Dean is elolvasná. Neki azonban többször is neki kell futnia a realista nagyregénynek, mert szerinte túl „depressziós” a sztori.

Allen Ginsberg: Üvöltés

Allen Ginsberg: Kaddis/Üvöltés

Fordította: Eörsi István, Noran Kiadó, 2005, 108 oldal

 

Ez az a könyv, amit a második évadban Jess megfúj Rory szobájából (persze a megkérdezése nélkül). Később aztán visszaadja neki, de teleírja különféle megjegyzésekkel. Rory az összefirkált Ginsberg-kötetből jön rá, hogy Jessben több van annál, mint amit a külvilágnak mutat.

rory.gif

Ayn Rand: Az ősforrás

Ayn Rand: Az ősforrás

Fordította: Takácsy Enikő, Path Kiadó, 2002, 762 oldal

 

Ayn Rand 1943-as filozofikus regénye Rory egyik legmeglepőbb kedvence. Akkor beszél róla, amikor Jess a híres Stars Hollow-i pikniken elhappolja Dean elől a kosarát. A közös ebéden aztán (egy kisebb veszekedés után) beszélgetni kezdenek, Rory pedig elmeséli, hogy Az ősforrást tízéves korában olvasta először, de nem értett belőle egy szót sem, ezért öt évvel később újra nekikezdett.

Sylvia Plath versei

Sylvia Plath: Zúzódás - Válogatott versek

Fordította: Tandori Dezső, Európa Könyvkiadó, 1978,186 oldal

 

Rory mindenhova visz magával olvasnivalót, még akkor is, ha épp buliba megy. Amikor az első évadban Deannel elmennek a Chilton báljára, akkor is beprésel egy könyvet a táskájába, mint utóbb kiderül, Sylvia Plath egyik verseskötetét. Később ezt olvassák együtt Miss Patty tánctermében, ahol elalszanak és csak reggel ébrednek fel. A romantikus versolvasásból ezért Rory kamaszkorának egyik legnagyobb balhéja lesz.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.