Hosszú: Boldogabbak lehetünk az olvasástól?

Valuska László | 2015. június 27. |

 

Iszonyú sok apró, színes dolog történik a tágan értelmezett irodalom világában, amelyek látszólag sokszor banálisnak vagy bulvárosnak is tűnhetnek, még is segít jobban megérteni, miért is az alapja mindennapi életünknek a szöveg. Széles a fesztáv az eheti Hosszúban, a rapsztártól az erotikus regények királynőjéig feszítettük, hogy közben arra is választ adjunk, hogyan tesz boldogabbá minket az olvasás, akár egy könyvterapeuta segítségével, vagy hogyan kezdte az írást Murakami Haruki, a világ egyik legnépszerűbb szerzője.  

A rapsztár iskolába megy

Kendrick Lamar visszaült az iskolapadba, ez is lehetne a címe a cikknek, ami arról számol be, hogy a tök népszerű rapper egy New Jersey-i középiskolában látogatta meg a magyarórát (haha). Miért ugrott be Kendrick Lamar a High Techbe középiskolába 12 órával a  koncertje után? Mert a szövegei beépültek a tantervbe. Még márciusban az egyik tanár, Brian Mooney írt egy blogposztot arról, hogy miért kezdte el tanítani Kendrick Lamar akkor kiadott második albumát, a To Pimp A Butterfly-t. Egyébként Toni Morrisonnal foglalkoztak épp, amikor Lamar új albuma mindent megváltoztatott. Később írt még egy posztot, amely a korábbival párban szépen terjedtek, még Kendrick Lamarhoz is elértek, aki ezután találkozni szeretett volna a tanárral. A találkozó megtörtént, nem is akármilyen esemény kerekedett belőle. A Twitteren szépen nyomon lehet követni.

A teljes cikket itt olvashatjátok, tök jó hangulatú>>

 

Boldogabbá tehet minket az olvasás?

- teszi fel a kérdést a New Yorkerben a kérdést a szerző, és persze rögtön rávághatjuk a pontos választ, amihez csak olvasónak kell lenni: igen. A cikk egy könyvterapeutát és a munkáját mutatja be: olvasással oldja fel a lekiproblémákat. Álomszerűnek tűnik, hogy van egy tökéletes bölcsész foglalkozás: emberek lelkén segíteni könyvekkel, versekkel, novellákkal. Bármivel, amit olvasni lehet. A szerző cikke bemutatja, hogyan húzta be őt a könyvterápia, miközben azt is megértjük, hogyan működik az álommunka. A cikk olvasása közben rájöttem, hogy én mindig is könyvterapeuta voltam, mert az ismerőseimnek általában hangulatukhoz szoktam ajánlani könyveket, így miattam biztos, hogy kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lettek. Egyébként ehhez hasonlóról mi is írtunk, amikor a börtönbeli olvasási szokásokról riportoztunk.

Hogyan vált íróvá Murakami Haruki, aki nagy lökést kapott Agota Kristoftól?

Murakami Haruki elárulta, hogyan lett nem akármilyen kanyarok után író. Rögtön az elején arról ír, hogy mennyire nem volt pénzük feleségével, ezért egész nap csak robotoltak. Picit később, 1974-ben nyitottak egy kávézót Kokubunjiban, Tokió nyugati részén. A történet 1978-ban vett fordulatot, amikor Murakami szurkolóként megnézte kedvenc baseball csapatát, a Yakult Swallowst a Hiroshima Carp elleni meccsen. Itt olyan dolog történik, aminek felfedéséért a spoilerrendőrség simán elvinne, és igazuk is lenne. A jelenet megmosolyogtató banalitásából előbb papír és ceruza vásárlása következett, majd az írás tanulása. Ennek a folyamatnak a végpontját ismerjük regényeiből, nem is ezért citáljuk, hanem Agota Kristof miatt, akiről a következőket írja:

"Much later, I found out that the writer Agota Kristof had written a number of wonderful novels in a style that had a very similar effect. Kristof was a Hungarian who escaped to Neuchâtel, Switzerland in 1956 during the upheaval in her native country. She had learned—been forced to learn, really—French. Yet it was through writing in that foreign language that she succeeded in developing a style that was new and uniquely hers. It featured a strong rhythm based on short sentences, diction that was never roundabout but always straightforward, and description that was apt and free of emotional baggage. Her novels were cloaked in an air of mystery that suggested important matters hidden beneath the surface. I remember feeling somehow or other nostalgic when I first encountered her work. Quite incidentally, her first novel, The Notebook, came out in 1986, just seven years after Hear the Wind Sing."

Az erotikus irodalom sztárja nem szívesen fizet adót

Számomra teljesen ismeretlen volt Zane, aki már 39 könyv szerzője, mondjuk olyanoknak, amelyekben iszonyatos orgiák játszanak főszerepet. Amellett sem mennék el, hogy meg ne említsem, ő írta a Dear G-Spot című könyvet is! Tévéműsor, film és színdarab is készült műveiből, úgyhogy itt a műfaj valódi királynőjéről beszélhetünk, aki a fehérnemű piacot épp úgy meghódítaná, mint a szexjátékokét. A milliós Facebook-közössége abajgatása mellett 12 éves fiát viszi suliba reggel, jár a focimeccseire és sütnek is együtt, szóval tök átlagos életet él a 6000 négyzetméteres házában. A cikk szerint a ház tíz fürdőszobáját ő maga tisztítja, ami becsülendő. A nőről kiderült, hogy 340 ezer dollárnyi tartozása van az adóhatóság és 1,4 millió a hitelezők felé. 

A csodálatos cikk itt van>>

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.