Általános cikkek hosszú

Hosszú: A rákok nem a négy fal között csinálják

Valuska László | 2015. július 25. |

Olyan rohadt meleg van, hogy a hosszabb cikkeket is csak rövidítve tudom olvasni, de ez nem akadályozott meg abban, hogy összeszedjem az érdekesebbeket. A mai legégetőbb kérdés: mi köze van 9 millió dollár eltűnésének a képregényekhez? Két cikk is csak részben aktuális: egy régi interjúban kérdezik a héten elhunyt E. L. Doctorowot, és kidobott az internet egy régi riportot a napokban megrendezésre kerülő éves rákfesztiválról is. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy kit érdekel a rákok problémája, amíg a négy fal között csinálják? David Foster Wallace alámerült a témában, úgyhogy már engem is érdekel, sőt még egy pillanatra azon is elgondolkodtam, hogy idén utoljára eszem a tengerparton rákot.

Egy pompás Doctorow-interjú

Július 22-én, 84 éves korában tüdőrákban elhunyt E. L. Doctorow, a Ragtime írója. Egy sor visszaemlékezés íródott, de a The Paris Review interjúja a legjobb.

Ezzel a kérdés-válasszal kezdődik az interjú:

"INTERVIEWER

You once told me that the most difficult thing for a writer to write was a simple household note to someone coming to collect the laundry, or instructions to a cook.

E. L. DOCTOROW

What I was thinking of was a note I had to write to the teacher when one of my children missed a day of school. It was my daughter, Caroline, who was then in the second or third grade. I was having my breakfast one morning when she appeared with her lunch box, her rain slicker, and everything, and she said, “I need an absence note for the teacher and the bus is coming in a few minutes.” She gave me a pad and a pencil; even as a child she was very thoughtful. So I wrote down the date and I started, Dear Mrs. So-and-so, my daughter Caroline . . . and then I thought, No, that’s not right, obviously it’s my daughter Caroline. I tore that sheet off, and started again. Yesterday, my child . . . No, that wasn’t right either. Too much like a deposition. This went on until I heard a horn blowing outside. The child was in a state of panic. There was a pile of crumpled pages on the floor, and my wife was saying, “I can’t believe this. I can’t believe this.” She took the pad and pencil and dashed something off. I had been trying to write the perfect absence note. It was a very illuminating experience. Writing is immensely difficult. The short forms especially."

Hogyan tűnt el 9 millió dollár?

1940-ben kiadták az All Star Comics#3-at, amiben olyan későbbi szárok bukkantak fel, mint a Zöld Lámpás, Villám és Hawkman.

Erről van szó:

A Heritage Auctions a jó állapotban lévő kiadvány leütési árát 36500 és 70750 dollár közé várta, de végül 200 ezer dollárért ment el. A The Verge cikke innentől szuper detektívtörténetté alakul, amiben az egyik cégből eltűnik 9 millió dollár, majd találnak 50 doboz képregényt is. Olvassátok!

Rákkínzás, rituális gyilkosságok egy amerikai fesztiválion

Egyáltalán nem aktuális, de a Longform a napokban közzétette David Foster Wallace brutál hosszú cikkét az idén 68. alkalommal megrendezett Maine Rákfesztiválról. DFW a cikkben felteszi a kérdést, hogy mennyire rendben lévő, hogy élve főzik meg az élőlényt, ráadásul a fesztivál megmutatja. ahogy az élő rákból étel lesz. Képzeljük el a mangalica fesztivált úgy, hogy ott helyben mészárolják le az állatokat.

Véres valóság egy gourmet fesztiválról:

"There happen to be two main criteria that most ethicists agree on for determining whether a living creature has the capacity to suffer and so has genuine interests that it may or may not be our moral duty to consider.16 One is how much of the neurological hardware required for pain-experience the animal comes equipped with—nociceptors, prostaglandins, neuronal opioid receptors, etc. The other criterion is whether the animal demonstrates behavior associated with pain. And it takes a lot of intellectual gymnastics and behaviorist hairsplitting not to see struggling, thrashing, and lid-clattering as just such pain-behavior. According to marine zoologists, it usually takes lobsters between 35 and 45 seconds to die in boiling water. (No source I could find talked about how long it takes them to die in superheated steam; one rather hopes it’s faster.)"

A többi itt olvasható>> 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.