Három kívánság: Hermes, Beard, Makumbi

Forgách Kinga | 2018. május 09. |

A világon egy évben kétmillió könyv jelenik meg a Wikipédia szerint, ebből Magyarországon tizenkétezer. Ennek a töredékét sem vagyunk képesek elolvasni, de hogy még tovább nőjön az elolvasásra váró könyveink listája, választunk három könyvet, amit nagyon szeretnénk magyarul is kézbe venni.

Imermaid.jpgmogen Hermes: The Mermaid and Mrs. Hancock

Harvill Secker, 496, 29$

Hermes fikciós történelmi regénye még csak két hónapja jelent meg, de máris a sikerlisták élére került, és különféle díjak esélyeseiként emlegetik. A kritikák szerint ez a könyv lehet az idei Az essexi kígyó. Az 1780-as évek Londonjában játszódó történet sellőkről és a György-korabeli Anglia intrikáiról szól. Egy nap a kereskedő, Mr. Hancock különös teremtményre bukkan a tengerben. A szenzációnak hamar híre megy, és a pletyka a férfi számára utat nyit a legelőkelőbb társaságok felé is. Ezek egyikében ismeri meg a könnyűvérű Angelikát, a találkozás pedig mindkettőjük életét veszélybe sodorja.

Miért olvasnánk? Mindig nagyon izgalmas, amikor a realizmus és fikció találkozik, ez pedig pont egy olyan könyv, amiből részletes képet kaphatunk a tizennyolcadik századi Angliáról, miközben egy pörgős történetbe csöppenünk. 

 

Janet Beard: The Atomic City Girlsatomic.jpg

 William Morrow Paperbacks, 384, 16$ 

1944 novemberében a tizennyolc éves June Walker felszáll egy buszra, amelynek végállomása egy olyan város, ami hivatalosan nem létezik. A településen csatlakozik ahhoz a több száz fiatal lányhoz, akik a rejtélyes gépen dolgoznak. A szerkezet célját maguk sem ismerik, csak annyit tudnak róla, hogy segíteni fog a háború megnyerésében. June-t azonban elkezdik foglalkoztatni a titkok és megpróbál választ találni a kérdéseire. Az igazság csak akkor derül ki, amikor megkezdődik Hiroshima bombázása. A lánynak ekkor szembe kell néznie mindazzal, amit a hűségről, a hazafiasságról és a háborúról gondolt.

Miért olvasnánk? Ez a második világháborús történet egy olyan oldalát mutatja meg a történelemnek, amiről eddig alig tudtunk valamit. A Manhattan terv kivitelezése mögött rejlő emberi sorsokat tárja elénk.

  

kintu.jpg

 Jennifer Nansubuga Makumbi: Kintu

Oneworld, 442, 17$

A díjnyertes afrikai regény Uganda varázslatokkal teli múltjáról mesél úgy, hogy egy elátkozott család történetét mutatja be több generációra visszamenőleg. A cselekmény 2004-ben indul, amikor a piacon megölnek egy tolvajnak hitt férfit. A szerencsétlenség kapcsán egy átokról kezdenek susmorogni az emberek. Ekkor visszatérünk 1750-be, a halott férfi egyik őse, Kintu életéhez. A regény valós eseményeket is megidéz Uganda történelméből, ugyanakkor a szerző a képzeletével színezte ki a realista epizódokat. Makumbi mesterien szőtte egybe az ország ősi örökségét a modern világ megpróbáltatásaival.

Miért olvasnánk? A gyönyörű könyv nemcsak Uganda múltját és kulturális hagyományait mutatja be, hanem rákérdez fontos vallási és gendertémákra is.

 

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.